Tabu
CULTURESlider

Muzeul Național al Țăranului Român ⎢ Mărțișor. Mostrar: 25-19

Ca în fiecare an în ajun de 1 Martie, timp de 5 zile, Muzeul Național al Țăranului Român a sărbătorit Mărțișorul, un eveniment care a devenit, în ultimii 19 ani, o referință în peisajul târgurilor bucureștene.

De la originea latină și arealul de răspândire balcanic la recontextualizările contemporane, obiceiul mărțișorului s-a făcut simțit pe ecranele televizoarelor, în difuzoarele radiourilor, pe rețelele de socializare și în căutările cumpărătorilor împătimiți. Cu mască și distanțare socială, nici pandemia nu i-a opus rezistență.

Totodată, lumea și mitologia țărănească au devenit sursă de inspirație în imaginarea și explorarea unor noi forme ale creativității urbane. De la obiectul manufacturat și reciclat care folosește materiale naturale la amprenta unui design contemporan, elemente de banda desenată, semne și personaje din mitologiile vizuale ale secolului al XX-lea, mărțișoarele din prezent se bucură de o diversitate incredibilă spre încântarea iubitorilor de tradiții locale.

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la prima expoziție-happening dedicată sărbătorii Mărțișorului și organizată în holul Facultății de Litere de la Universitatea București, precum și a celebrării a aproape două decenii de la inaugurarea  primului Târg al Mărțișorului de la Muzeul Național al Țăranului Român, în această primăvară are loc evenimentul intitulat Mărțișor. Mostrar: 25-19.

Imaginată ca un motiv de rememorare a trecutului recent, expoziția Mărțișor. Mostrar 25:19 reprezintă o incursiune fascinantă în universul festiv al acestei sărbători primăvăratice. Create de studenți, artiști, meșteșugari sau mici cooperative, mărțișoarele par să fi lăsat în urmă sensurile reamintite periodic de etnografi și etnologi. 

De la minimalismul firului alb și roșu, cu sau fără monedă de argint, la reclama ante-, inter- și post-belică. De la serializarea industrială a mărțișoarelor ieftine și a mărțișoarelor unicat din perioada comunismului și până la personajele post-post-moderne închipuite din reziduurile PC & high-tech, expoziția le va oferi vizitatorilor șansa unică de a descoperi metamorfozele și valențele multiple ale acestui obiect-simbol, reprezentativ pentru cultura și tradițiile românești. 

În perioada 1 – 21 martie, expoziția Mărțișor. Mostrar:25-19 poate fi vizitată în sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român din București, în intervalul orar 10:00 -18:00.

ARTICOLE SIMILARE

Cum a reușit romanticul Dani Oțil să cucerească internetul cu câteva fotografii

Tabu Tabu

Cum se văd emoțiile în corpul uman și în ce mod ne afectează sănătatea

Andreea Damian

SCHUMACHER n-a murit! Ce zice SPITALUL!

Jean-Claude Van Damme revine pe ecrane. În ce film de pe Netflix îl vom vedea pe actor

Andreea Damian

Gina Pistol și Laura Cosoi, împreună! Cum s-au fotografiat actuala și fosta lui Smiley

Andreea Damian

Netflix pregătește un documentar despre prinţesa Diana, bazat pe înregistrări inedite

Andreea Damian

Scrie un comentariu