Numai 12 persoane au călătorit vreodată atât de departe încât să atingă cel mai strălucitor obiect de pe cerul nostru noaptea – Luna. Toți astronauții erau bărbați. Dacă prima misiune lunară a fost un pas mic pentru om, următoarea va fi un salt uriaș pentru femei.
La începutul acestei săptămâni, NASA a anunțat un plan ambițios de a reveni pe Lună în doar cinci ani. De data aceasta, agenția spațială dorește să facă tabere, iar pentru a ajunge acolo are o abordare cu totul diferită față de misiunile Apollo. Pentru început, va exista un loc în misiunea lunară de 2024 rezervată în mod special unei femei, prima care va merge pe Lună. Misiunea se va numi Artemis, după numele zeiței din Grecia Antică, sora geamănă a lui Apollo.
Cu toate acestea, unii se îndoiesc că misiunea va avea loc. Termenul limită este nerealist, mai ales că Congresul nu a semnat încă bugetul Statelot Unite, care include 1,6 miliarde de dolari alocați suplimentar agenției în acest an, peste bugetul alocat anual. Pe lângă finanțarea de bază, misiunea va necesita, de asemenea, cea mai puternică rachetă proiectată vreodată, un nou sistem de lansare, o abordare nouă a sistemelor de aterizare lunară, o stație de „gateway” plutitoare între Pământ și Lună care nu există în prezent, costume de astronaut pentru toata lumea.
Deși pare fantezist, șeful NASA crede că e în favoarea lor să aibă un deadline scurt. Întârzierea obiectivului ar fi de fapt o alternativă mai riscantă.
A ajuns sau n-a ajuns omul pe Lună? Această teorie a conspiraţie există încă din iulie 1969, când se presupune că NASA a pus primii astronauţi pe Lună. Atunci, Neil Armstrong devenea primul om care păşea pe Lună, iar după el venea Buzz Aldrin. Ultima misiune a fost Apollo 17, în 1972, adică la trei ani după ce omul a ajuns prima dată pe Lună. Atunci, ultimul echipaj ajungea pe satelitul natural al Pământului.
2 comentarii