Tabu
HEALTHSlider

Nașterea prematură la 34 de săptămâni poate reduce riscul de cancer mamar?

Studiile arată că alăptatul prelungit și sarcina la o vârstă înaintată scad riscul de cancer la sân. S-a dovedit faptul că femeile care așteaptă cel puțin până la vârsta de 28 de ani pentru a avea primul copil, reduc șansele de a face cancer la mamar cu 60%. Cercetătorii au constatat că alăptarea are, de asemenea, un efect de protecție împotriva formelor rezistente la medicamente ale afecțiunii.

O descoperire recentă a oamenilor de știință danezi și norvegieni arată că organele feminine suferă  modificări uriașe în timpul unei săptămâni specifice de sarcină, care poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de sân.

Iar experții din Danemarca și Norvegia susțin că au identificat săptămâna precisă a sarcinii atunci când se produce schimbarea. Rezultatele studiului sunt pe cât de inovatoare, pe atât de controversate.

În termeni medicali, nașterea unui copilul până în 37 de săptămâni de sarcină se consideră prematură. Dar potrivit cercetării efectuate de oamenii de știință din Copenhaga, o femeie care naște la 34 de săptămâni de sarcină își reduce semnificativ șansele să se îmbolnăvească de cancer de sân.

Echipa de cercetători a studiat o bază de date uriașă de aproape 4 milioane de femei din Danemarca și Norvegia, pe parcursul a aproape 40 de ani. Aceasta cuprindea vârsta la care fiecare femeie a născut, la câte săptămâni a născut și dacă a avut sau nu cancer de sân mai târziu în viață.

Ei au descoperit că femeile care au născut după 34 de săptămâni de sarcină au avut un risc mediu de 13,6% mai mic de a dezvolta cancer mamar comparativ cu femeile care nu au avut copii. Iar femeile care au născut la 34 de săptămâni sau chiar mai devreme (la 33 de săptămâni) și-au redus riscul de a se îmbolnăvi de cancer de sân cu 2,4%

Coorodatorul cercetării Mads Melbye, profesor la Universitatea din Copenhaga, susține că schimbările din această săptămână vitală de sarcină rămân însă un mister. Este posibil ca organismul unei femei să trimită un semnal după 34 de săptămâni de sarcină pentru a stimula imunitatea împotriva factorilor de mediu ai cancerului de sân.

Legătura dintre sarcină și reducerea cancerului de sân este bine cunoscută datorită cercetărilor în domeniul medical, care au sugerat că celule mamare își modifică fundamental compoziția atunci când o femeie rămâne însărcinată și se pregătesc să producă lapte. Iar Melbye și echipa sa au constatat că o femeie care se află la a doua sau a treia sarcină dar naște la 34 de săptămâni își reduce semnificativ riscul de apariție a cancerului de sân.

ARTICOLE SIMILARE

„Știu că nu mai am mult timp de trăit”: confidențele emoționante ale lui Jane Fonda, bolnavă de cancer

Andreea Damian

Rochie tricou sau piesa cea mai confortabilă și la modă în această vară

Andreea Damian

7 exerciții simple pentru un bust frumos și atractiv

Andreea Damian

Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 13. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de euro

Andreea Damian

Fosta soție a starului din Baywatch, un model de succes, a ajuns o cerșetoare

Andreea Damian

Pantofii cu toc gros – eleganță și confort

Tabu Tabu

Scrie un comentariu