Tabu
BEAUTYWhat's hot

Studiu: Ne vedem mai frumoase decât suntem de fapt

Un studiu realizat de Nicholas Epley de la Universitatea din Chicago și Erin Whitchurch de la Universitatea din Virginia a relevat faptul că oamenii se văd mai atrăgători decât sunt de fapt, după cum citează scientificamerican.com.

Mai exact, cercetătorii au folosit fotografii ale participanților la studiu și utilizând un procedeu computerizat au creat variante mai atrăgătoare a acelor poze. Participanților li s-a spus că vor primi o serie de imagini cu ei, printre care se află unele și modificate. Apoi, când au fost întrebați care sunt cele nemodificate, participanții au avut tendința să aleagă fotografiile care erau de fapt retușate, în care arătau mult mai bine.

Epley și Whitchurch au demonstrat că oamenii au această prejudecată când vine vorba de imaginea lor, dar nu și când e vorba de alte persoane, realizând aceeași procedură, dar de data aceasta cu imagini ale altor participanți la studiu, dintre care trebuiau să recunoască fotografiile neretușate. Participanții se cunoșteau deja de la un studiu anterior, creat cu trei săptămâni înainte, astfel că au putut să identifice fotografiile. Interesant a fost că de data aceasta, când a fost vorba de alte persoane, nu de ei înșiși, participanți au selectat fotografiile nemodficate.

Conform concluziei finale, oamenii au tendința de a selecta imaginile în care arată mult mai bine, crezând că ele corespund cel mai bine cu realitatea, pentru că ele se potrivesc cel mai bine cu reprezentarea lor mentală. Lucru valabil și în cazul obiectelor. De aceea, dacă oamenii cred cu adevărat că imaginile în care apar mai atrăgători sunt cele reale, pe acelea le va identifica mult mai ușor, lucru observat și în acest studiu.

Percepțiile ”avantajoase” asupra aspectului fizic reprezintă o manifestare a unui fenomen general pe care psihologii îl numesc ”autoîmbunătățire”. Cercetătorii au arătat că oamenii își supraestimează calitățile, ca aceștia să se angajeze într-un comportament de dorit, dar sunt extrem de preciși atunci când prezic comportamentul unui străin. De exemplu, oamenii supraestimează suma de bani pe care ar dona-o în scopuri caritabile, în timp ce prezic aproape cu exactitate donațiile altora. Sau, un alt exemplu, majoritatea șoferilor cred că sunt șoferi mai buni decât media.

Dar, având încredere în calitățile noastre nu este un lucru atât de rău. Cercetătorii au demonstrat că încrederea joacă un rol determinant în alegerea liderilor și partenerilor. Cel puțin e mai bine decât să te subestimezi.

ARTICOLE SIMILARE

Cum arata fosta sotie a lui Viorel Lis

Arabul de la «Vocea României», ales pe pile? E iubitul producătoarei

VICTOR SLAV dat afara de la Pro TV!

ANDI MOISESCU – confruntat cu o operatie groaznica!

Celebritati nascute pe 20 martie!

realitatea

Lovitura de teatru: ANTONIA recunoaste ca a fost inselata

Scrie un comentariu