Tabu
LIFESTYLESlider

Negocierea salarială: De ce noi, femeile, trebuie să vorbim mai mult despre bani

Negocierea salariilor este un subiect incomod pentru multe femei, dar nu ar trebuie să fie așa. Din contră! Din păcate, femeile întreabă prea puțin la job și cer prea puțin, se mulțumesc cu minimum. Asta ar trebui să se schimbe. Ele ar trebui să devină mai îndrăznețe și mai încrezătoare.

Mirna Funk e jurnalist și spune că a devenit un negociator profesionist după ce a avut mai multe joburi prost plătite. Și-a spus povestea cu multă sinceritate și toate ar trebui să-i urmăm exemplul.

„Când aveam 17 ani am început să lucrez într-un restaurant de două sau trei ori pe săptămână. La acea vreme primeam 10 mărci pe oră plus bacșiș. Asta a fost înainte de introducerea monedei euro. Anii ’90 la Berlin. Cumva, la vremea aceea, oamenilor nu le păsa cu adevărat de bani. Chiria era mică și cea mai mare parte din ceea ce câștigam îi cheltuiam. După absolvirea liceului, mi-am dorit să fiu fotograf și a primit oferta de a lucra ca editor foto pentru una dintre primele reviste online. Nu mi-am negociat salariul. Nu învățasem niciodată cum s-o fac, care este diferența dintre brut și net sau cât de mult poți obține de fapt. În cele din urmă, am primit mai puțin decât era plătită când eram chelneriță și am renunțat 6 luni mai târziu, frustrată.”, povestește Mirna Funk.

Ca și Mirna, multe femei își pierd puterile, devin panicate ori de câte ori trebuie să negocieze salariul. Asta pentru că acționează dintr-o poziție extrem de slabă. „Pur și simplu mi-a lipsit poziția de plecare pentru o bună negociere. Întotdeauna a trebuit să întorc fiecare euro de două ori. Am fost pe cont propriu. Nu am avut niciodată economii pe care să le pot lua în negocieri ca un stimulent al încrederii în sine”, spune ea.

Nu trebuie să negociați niciodată salariul fără să aveți cel puțin o ofertă de muncă, chiar două. Da, negocierea face parte în mod oficial dintr-un interviu de angajare și, prin urmare, nu trebuie să vă fie teamă că cealaltă persoană nu vă va oferi slujba datorită plăcerii deosebite de a spune „NU”.

Esențial pentru o negociere: cunoaște-ți valoarea de piață!

Trebuie să te întrebi: Ce merit? De câți bani am nevoie pentru a trăi? Cât trebuie să scriu, să proiectez sau să programez pentru a avea destui bani? Cât va dura? Câtă experiență am? Care este valoarea mea de piață? Trebuie să te gândești la aceste lucruri în prealabil pentru a determina apoi o sumă pe care o consideri adecvată. Dar trebuie să întrebi în mod activ. Cât câștigă un junior sau un senior? Dar managerul? Fără aceste informații, vei da greș la negocierea salarială.

„În urmă cu câțiva ani, când eram într-o funcție de conducere într-o companie mare, a trebuit să verific CV-uri și am observat că bărbații își scriu aproape întotdeauna salariul dorit în scrisoarea de motivație. Nu am văzut așa ceva la femei. Ca manager, m-am gândit: e mișto, stabilește limite, cere”, a completat Mirna.

ARTICOLE SIMILARE

Enrique Iglesias, declarații neașteptate despre viața lui sexuală

Andreea Damian

CATALIN CRISAN – misterele triunghiului conjugal

Tapiseria față cu tehnologia, într-o nouă expoziție One Night Gallery

Ciocîrlan

Michael Schumacher este in coma si a fost operat pe creier in urma accidentului de schi

Motivul pentru care Oana Cuzino pleacă de la Pro TV după 18 ani

Andreea Damian

Poluarea aerului afectează numărul de ovule pe care ovarele le pot produce

Andreea Damian

Scrie un comentariu