Tabu
CULTURESlider

O organizaţie anti-tutun consideră că Netflix “fumează” prea mult

O organizaţie anti-fumat a demonstrat că serialele şi filmele televiziunii de pe internet Netflix prezintă de două ori mai multe scene în care se folosesc ţigări decât televiziunile tradiţionale.

Truth Initiative, o organizaţie americană pentru sănătate, a identificat 14 seriale foarte populare în rândul tinerilor între 15 şi 24 de ani şi a găsit 319 de scene în care se fumează sau se foloseşte un produs pentru fumat – unul dintre cele mai prolifice seriale în acest sens fiind Stranger Things.

Norman Reedus din Walking Dead

Următorul pe listă a fost The Walking Dead, cu 94 de astfel de scene în care se foloseşte tutunul, apoi Orange Is the New Black (45 de scene), House of Cards (41), Fuller House (22) şi documentarul Making a Murderer (20).

“În timp ce divertismentul difuzat pe internet este mai popular decât oricând, putem să garantăm că fumatul nu este, suntem totuşi interesaţi să aflăm mai multe despre studiul celor de la Truth Initiative” – a spus un purtător de cuvânt al Netflix.

CEO-ul Truth Initiative, Robin Koval a spus pe de altă parte că popularitatea divertismentului în online a dus la reapariţia fumatului pe ecrane într-un fel care îl normalizează şi îl prezintă ca fiind un obicei elegant, misterios chiar. Astfel, milioane de tineri uşor de impresionat se pot ataşa, în timp, de un obicei care poate duce la moartea lor.

Nicky Nichols în Orange Is the New Black

Netflix nu este la prima problemă legată de fumat. În timpul filmărilor pentru cel de-al doilea sezon din The Crown, actriţa Vanessa Kirby a dezbătut cu producătorii dacă este sau nu moral să filmeze scene în care prinţesa Margaret fumează în timp ce este însărcinată în ultimele luni de sarcină. Într-un final au decis să nu le mai filmeze.

În 2011, mai mulţi cercetători au monitorizat efectele scenelor de film în care se fumează asupra creierului audienţei deja fumătoare. Cercetarea a arătat că anumite părţi din creierele celor care fumează se activează în momentul în care unul dintre actori fumează în timp ce în creierele nefumătorilor nu se întâmplă nimic special, lipsesc acele activităţi care ar conduce spre un gest care să copieze gesturile de pe ecran. Practic, s-a demonstrat că efectul ţigărilor din film este zero în cazul nefumătorilor.

ARTICOLE SIMILARE

De ce voi vota cu Matilda la Eurovision

Fostă fată Bond, infectată cu coronavirus

Andreea Damian

Regal teatral la Sala Rapsodia din capitală în perioada 29 noiembrie – 7 decembrie

Tabu Tabu

Cum arată Ramona Olaru fără machiaj și fără filtre. Admiratorii au felicitat-o pentru curaj – FOTO

Andreea Damian

Eseurile lui Montaigne ⎪ Gabriel Liiceanu în dialog cu Vlad Russo

Ciocîrlan

Mana libera lui-¦Thomas Ciulei

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu