(Partea I)
Fie ca vrem sa reducem cheltuielile zilnice, fie ca vrem sa dam jos cateva kilograme sau pur si simplu am decis sa mancam mai sanatos, trebuie sa facem o schimbare in modul de alimentatie. Si cum cea mai mare perioada de timp ne-o petrecem la birou, e momentul sa aruncam o privire in meniul zilnic.
Printre alegerile cele mai la indemana, precum sandviciurile de tip fast-food sau salatele din casolete de plastic, se mai numara si biscuitii, covrigii, crackersii si saratelele. Fructele nu sunt intotdeauna satioase, mai ales atunci cand ziua de munca este una aglomerata, stresanta sau necesita multa energie. Ce ne mai ramane, atunci?
Pachetele de acasa sunt cele mai bune!
Ce spui de o salata cu pui sau peste, preparata tot in bucataria ta, unde poti controla ingredientele? Pune legumele care iti plac cel mai mult, apoi adauga cu incredere seminte de chia, de floarea soarelui, de dovleac, susan, condimenteaza-ti salata, adauga ulei de masline sau de seminte de struguri si un strop de lamaie si/sau otet. Sfat: daca iti e mai simplu sa o iei la birou intr-un recipient de plastic, scurteaza cat de mult posibil timpul petrecut de hrana ta in caserole. Mut-o, odata ajunsa la birou, intr-o farfurie sau intr-un bol si acoper-o cu folie de aluminiu, de plastic, sau cu o alta farfurie, pana la ora mesei.
Daca nu gasesti suficient de satioasa o salata la pranz, incearca si chiftelutele de legume. Dureaza cateva minute pentru a le prepara si sunt perfecte pentru o masa grabita. Treci prin faina sau pesmet cartofii, morcovii, telina, dovlecelul, ceapa si usturoiul (dupa preferinta) date pe razatoare, apoi amestecate cu oul, mararul si alte condimente, precum sare, piper, turmeric, ghimbir. Le modelezi in palma si le prajesti in ulei incins sau, mai dietetic, le rumenesti in cuptorul incins la 180 de grade. Gata! Sfat: evita pe cat posibil sau chiar elimina definitiv cuptorul cu microunde! Chiftelutele pot fi servite reci, insa daca tii sa le mananci calde, frige-le doua minute intr-o tigaie, cu capac.
Si la desert ce avem?
Daca simti nevoia de ceva dulce, dar consistent, incearca iaurtul cu fructe si biscuiti. Desigur, homemade, pentru ca e mai sanatos si…mai ieftin. Daca nu ai rabdare sa iti prepari si biscuitii si iaurtul acasa, te sfatuim sa alegi din comert un iaurt slab, de oaie sau capra, pe care il pui in blender alaturi de fructele tale preferate (bananele sunt perfecte pentru un continut consistent) si alaturi de biscuiti cu un numar mic de calorii, de preferat din fulgi de ovaz sau tarate. Mai poti adauga si seminte de in, mac, susan ori alune, goji, migdale sau nuci. Aceasta combinatie poate fi servita ca un pranz propriu-zis, dar si drept gustare. Sfat: daca fructele nu aduc suficienta dulceata si vrei ca pranzul tau sa fie mai dulce, adauga o lingurita de miere la o cana de iaurt.
Pofta buna!
Vezi si:
Reteta de toamna – budinca de ciuperci: http://www.tabu.ro/reteta-de-toamna-budinca-de-ciuperci/
Reteta dietetica – dovlecei la gratar: http://www.tabu.ro/reteta-dietetica-dovlecei-cu-carne-la-gratar/
Somon cu menta si marar: http://www.tabu.ro/retete-de-vara-somon-cu-menta-si-marar/