Tabu
LIFESTYLESlider

Nomazii digitali, interziși în cafenele

Unele cafenele au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă orară pentru privilegiul de a le folosi, relatează Euronews, care enumeră mai multe măsuri luate recent în Europa împotriva nomazilor digitali.

Unul dintre avantajele de a fi un nomad digital este acela de a schimba biroul plictisitor cu o rotație de cafenele la modă în destinații din întreaga lume. Dar în unele locuri din Spania, lucrătorii la distanță și laptopurile lor devin clienți indezirabili.

Barurile și cafenelele din Valencia, Santiago și Barcelona iau măsuri drastice împotriva nomazilor digitali care rămân prea mult timp aici. Proprietarii spun că telelucrătorii acaparează mesele timp de ore întregi, uneori pentru prețul unei singure cafele.

Sătui, aceștia iau acum măsuri. Și nu sunt singurii din Europa. Cafenelele și snack-barurile din Paris și Berlin au stabilit deja reguli pentru așa-numiții „ocupanți ilegali de laptopuri”.

Măsuri drastice, în Spania

Munca la distanță continuă să fie o alegere populară a stilului de viață, încurajată de lista din ce în ce mai mare de sisteme de viză și de cazare pentru nomazi digitali. Cu mult soare, prețuri rezonabile și orașe bogate în cultură, Spania este o alegere de top pentru nomazii digitali. Dar modul lor de lucru nu este întotdeauna compatibil cu stilul de viață al unei destinații. Cafenelele și barurile din orașele spaniole sunt din ce în ce mai frustrate de oamenii care comandă o singură băutură și apoi ocupă o masă timp de mai multe ore sau chiar o zi întreagă.

Pentru proprietarii de mici afaceri, aceasta nu este o formă viabilă de venit și mulți au decis să ia măsuri. Raquel Llanes, care conduce o cafenea în zona Raval din Barcelona, a explicat pentru site-ul local Barcelona Secreta că situația a scăpat de sub control. „Am avut clienți care au comandat un espresso și au stat jos timp de opt ore, oameni care ne-au cerut să dăm muzica mai încet pentru a putea avea întâlniri, clienți care și-au scos Tupperware-ul (caserola – n.red.) pentru a mânca”, a spus ea. „La început am adaptat spațiul cu prize și pentru a lucra, dar după doi ani ne-am dat seama că cifrele nu funcționau,” a concluzionat aceasta.

În Valencia, Santiago și Barcelona, barurile și cafenelele au decis să oprească WiFi-ul pentru a-i descuraja pe cei care lucrează la distanță. Unele cafenele au pus afișe pe care scrie că munca la distanță este interzisă în timpul orelor de vârf, între 8.30 și 12.30. Altele le permit clienților care au laptopuri să folosească spațiul, dar îi roagă să se mute dacă au nevoie de spațiu pentru un grup sau pentru clienții obișnuiți.

Laptopurile, interzise în cafenelele din Paris și Berlin

De câțiva ani, cafenelele din orașe europene precum Paris, Berlin, Lisabona și Brighton, au luat atitudine împotriva lucrătorilor la distanță. Unele au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep un tarif orar pentru privilegiul de a le folosi. Pentru mulți proprietari de cafenele, nu este vorba doar de lipsa de rentabilitate a lucrătorilor la distanță, ci și de protejarea funcției principale a afacerii lor: un loc convivial în care să interacționeze cu alți clienți față în față.

Acest ultim aspect este confirmat de comentariile de pe Reddit: „Este cu siguranță o imagine proastă pentru cafenea dacă treci pe lângă ea și vezi mereu aceleași patru sau cinci fețe cu laptopurile pornite, indiferent dacă au plătit sau nu”, a scris un comentator pe un topic Reddit. „Cafenelele ar trebui să fie locuri distractive, unde oamenii merg și poartă conversații”. „Știu că mulți oameni de aici glorifică ideea de a lucra din cafenele în locuri exotice, dar este atât inacceptabil din punct de vedere social, cât și împovărător pentru afacere în mare parte din timp”, a spus un altul.

Uneori, este vorba, de asemenea, de o frustrare față de comportamentul lipsit de respect al nomazilor digitali. „Cel mai rău sunt acei oameni [care] lasă ambalajele de sandvișuri de la supermarket pe masă pentru ca personalul (eu, în trecut) să le curețe”, a scris un alt utilizator pe același subiect de discuție.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Cum arată femeia care l-a zăpăcit pe Leonardo DiCaprio. Imaginile cu ea au aprins Internetul

Andreea Damian

Actorul din Friends, într-un film porno care parodiază serialul, pentru 1 mil. $

Andreea Damian

Sexy pe scena, in largul ei acasa – interviu Alina Eremia

realitatea

Cum să compui o ținută de petrecere din garderoba ta?

Andreea Damian

Grădina Botanică din București se transformă în tărâm de basm. Când se deschide Grădina Luminilor 

Andreea Damian

Afla cateva obiceiuri care te ajuta sa-ti pastrezi silueta (partea II)

realitatea

Scrie un comentariu