Cercetătorii au plecat de la a dezbate problema migrenelor matinale în foarte multe cupluri și și-au adresat următoarea întrebare: ”Cine merită mai mult să lenevească în pat dimineața?”
Ei bine, aflați că vă puteți trage plapuma pe cap și odihni liniștite pentru că știința, cel puțin în prezent, este de partea noastră. Studii recente demonstrează că lipsa somnului poate fi mult mai dăunătoare pentru femei, decât pentru bărbați.
Cei ce dorm mai puțin de opt ore pe noapte sunt mult mai predispuși la boli de inimă, spun specialiștii. Aproape o treime din adulții britanici se odihnesc mai puțin de cinci ore pe noapte și s-a descoperit că un astfel de stil de viață poate crește sansele unui diabet sau infarct, în timp ce mai multe ore de somn scad șansele unei răceli.
Dar echilibrul instabil dintre femei și bărbați este un fenomen mai nou. Michelle Miller, profesor de medicină și biochimie, care a condus ultimul proiect de cercetare, spune că toți ar trebui să țintim spre cel puțin opt ore de somn, dar acest aspect este cu mult mai important pentru femei. ”Aceste rezultate susțin ideea conform căreia lipsa somnului este asociată cu creșterea riscului cardiovascular și asocierea dintre acestea se manifestă vizibil de diferit la femei și bărbați.”
Cercetările conduse în paralel de Warwick University și University College London au dezvăluit faptul că problemele cauzate de nivelul a doua chimicale ce duc la inimă variază semnificativ odată cu somnul la femei, dar nu și la bărbați. Nivelul de Interleukin-6, proteine responsabile pentru afectiunile coronare de inimă, era semnificativ mai scăzut la femeile ce au dormit opt ore, decât la cele ce au dormit șapte ore. Și nivelul proteinelor C reactive (PCR), care pot indica un viitor risc de afecțiuni cardiovasculare, era semnificativ mai ridicat la femeile care au dormit timp de cinci ore, sau mai puțin.
Dar printre bărbați, diferențele erau de departe remarcabile. Profesorul Miller a spus că este nevoie de mai multe studii pentru a descoperi de ce se întâmplă așa, deși presupune că diferențele nivelurilor hormonale ar fi putea fi de vină.
Studiul, publicat în American Journal Sleep, a inclus mai mult de 4600 de cetățeni din Londra, cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani. 73% dintre aceștia au fost bărbați.
June Davison, soră medicală la British Heart Foundation, spune: ”Acest studiu demonstrează că femeile – dar nu bărbații – care dorm mai puțin tind să aibă indicatori de risc ridicat de inflamații. Este știut că aceste inflamații sunt în strânsă legătură cu afecțiunile inimii și circulației sangvinice. ” Studiile precedente ne demonstrează că un somn bun ne va ține departe de bolile de inimă si problemele de circulație a sângelui și aceste descoperiri ar putea conduce către elucidarea multor altor mistere medicale.
Text de Alina Greavu