Bonjours! De azi aveți posibilitatea să gătiți TABU. În fiecare luni a fiecărei săptămâni învățați alături de noi să gătiți… cam ce ne trece nouă prin cap. Nu vă imaginați acum că suntem cine știe ce mari maeștri cu 3 stele Michelin. Nici pe deprate. Suntem bucătari amatori care vor să împartă cu voi bucuria artei culinare.
Prima rețetă pe care o propunem este un sandviș. Nu un sandviș oarecare, ci cel mai faimos de pe melagurile frențuzești: Croque Madame!
Ingrediente pentru 10 porții de Croque Madame:
4 ouă
300g de unt
500g de cașcaval
10 felii de șuncă,
20 de felii de pâine
200g făină
200ml lapte
6-7 linguri ulei de măsline
0 felii de brânză topită.
Mod de preparare:
Așa. Pentru un gust memorabil o să aveți nevoie d ecelebrul sos Bechamel. Se face extrem de simplu, iar savoarea acestuia place tuturor. 2-3 linguri de ulei de măsline se încing bine într-o tigaie după care se adaugă cernit cele 200 grame de făină. Aveți gijă să nu se formeze cocoloașe(rumenitul durează cam 5-7 minute). Amestecați ușor până când făina se rumenește, iar apoi adăugați, treptat, laptele. Amestecați apoi încă vreo 8 minute la foc mic până când sosul devine omogen. Opriți focul și lăsați sosul să se răcească.
Åži cam asta a fost partea cea mai dificilă. Acum trebuie să ungeți cu unt 10 din cele douăzeci de felii de păine. În paralel, rugați pe cineva din casă, să vă radă cașcavalul:). Peste feliile date cu unt puneți o felie de șuncă și una de brânză topită, iar peste acestea feliile de pâine care v-au rămas.
Acum puteți să luați o mică pauză de maxim 10 minute în care să stați la o bărfă mică cu prietena cea mai bună(doar nu vă imaginați că cele 10 porții sunt doar pentru voi). Când ați terminat cu pauza, într-un bol ceva mai mare, amestecați BINE tot cașcavalul ras cu cele 4 ouă.
Ce avem noi acum la dipoziție? 10 sendvișuri, un bol cu ou și cașcaval și o tigaie cu sos Bechamel. Luăm sosul și ungem egal toate feliile superioare ale sandvișurilor într-un strat de, hai să spunem, jumătate de centimetru. Ungem o tigaie cu uleiul de măsline care ne-a rămas și apoi așezăm sandvișurile în ea.
Mai avem un singur lucru de făcut înainte de a le pune în cuptor la un foc mediu. Peste sosul Bechamel punem din belșug amestecul de ouă și cașcaval. Nu vă panicați dacă acesta începe să curgă de pe sandvișuri. E chiar indicat să se întâmple asta. Apoi punem la copt, așa cum v-am zis, la foc mediu.
Lăsăm totul la cuptor pentru 15 minute după care verificăm. Dacă nu s-au rumenit sandvișurile, dăm focul puțin mai tare și lăsăm încă 5 minute. Apoi sigur mâncare va fi gata. Bon apetit și hai croque, madame!
Mulțumim pentru ajutor, sprijin moral și bună dispoziție: Letiția Roșculeț, Marius David, M și C.