O mulțime de oameni se simt rușinați pentru că au călătorit în timpul acestei pandemii de coronavirus și au postat fotografii pe rețelele de socializare.
În aceste vremuri, călătoriile implică numeroase probleme de logistică și restricții. Înainte de coronavirus, călătoriile reprezentau moneda socială. Toată lumea avea liste cu destinații de vacanță și atracții turistice și existau discuții lungi despre asta la terasă, cu prietenii, sau acasă, la cină. Pe atunci, conceptul de travel shaming se referea la a te rușina pentru că nu călătorești suficient.
Astăzi are un alt sens: trebuie să-ți fie rușine că ai călătorit în timpul pandemiei și ai avut curajul să împărtășești din experiență cu prietenii virtuali.
Oamenii și-au împărtășit cu mândrie experiențele de călătorie. Dar din cauza restricțiilor, statutul social al călătoriilor s-a schimbat. Călătorii au început să se confrunte cu reacții adverse de la oameni care simțeau că a călători în timpul pandemiei îi pui pe alții în pericol.
Potrivit CNN, utilizatorii rețelelor de socializare au început să îi arate cu degetul pe cei care călătoresc și postează imagini cu ei fără mască de protecție pe față sau care nu păstrează distanța socială.
June Tangney, profesor de psihologie la Universitatea George Mason și autoare a cărții „Shame and Guilt”, spune că este firesc să vrei să călătorești în timpul pandemiei. Cu toate acestea, Tangney crede că travel shaming va avea un impact negativ.
Dar a-i face pe care care nu au vrut să renunțe la călătorii să se simtă rușinați nu este de ajutor. Tangney spune că există o altă modalitate de a influența comportamentul riscant al cuiva: încercați „să încurajați oamenii să se gândească la impactul lor asupra celorlalți invitându-i să fie mai atenți”.