Parlamentul din Noua Zeelandă a fost lăudat la nivel mondial pentru trecerea aproape unanimă a „istoricei” Zero Carbon Act, care are drept scop combaterea crizei climatice globale prin reducerea emisiilor nete de carbon la zero și reducerea drastică a poluării cu metan până în 2050.
Condus de guvernul de stânga al premierului Jacinda Ardern, proiectul de lege a fost susținut de diferitele partide politice ale țării. “Astăzi, am făcut o alegere de care sunt mândru, care va lăsa o moștenire și sper că înseamnă că următoarea generație va vedea că noi, în Noua Zeelandă, am fost în partea bună a istoriei”, a declarat Ardern pentru Parlament.
Actul Zero Carbon a fost conceput pentru a ajuta Noua Zeelandă să îndeplinească obiectivul principal al acordului climatic din Paris din 2015: limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 °C peste nivelurile preindustriale. Legislația va crea o Comisie independentă pentru schimbările climatice care să consilieze guvernul cu privire la îndeplinirea obiectivelor sale de reducere, care includ reducerea emisiilor de metan cu 24-47% până în 2050. “Aceasta este o legislație istorică și este elementul central pentru acțiuni semnificative privind schimbările climatice în Noua Zeelandă”, a declarat James Shaw, ministrul climei din țară. „Schimbările climatice reprezintă problema definitorie a generației noastre pe care guvernele nu au reușit să o abordeze corect până acum.”
În România, situația este exact pe dos, trei companii din România se regăsesc în primii o sută cei mai mari poluanţi la nivelul Europei, din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon (CO2), potrivit datelor publicate de Direcţia Generală Politici Climatice a Comisiei Europene.