O alternativă perfectă la alergare, mersul pe jos vine într-o varietate de concepte: nu există nimic mai bun pentru a vă reîncărca bateriile în oraș.
Nu ești un fan al joggingului, dar dorești să practici o activitate de anduranță în aer liber? Optează pentru mersul pe jos. Mai puțin agresiv pentru mușchi decât alergatul, are multe beneficii pentru corp și creier. Un nou studiu american difuzat în martie 2021 de site-ul New York Times a arătat, de asemenea, că mersul rapid îmbunătățește sănătatea creierului și memoria la vârstnici. Încă un argument pentru a adopta acest sport care vine în mai multe moduri, după gusturile și dorințele tale.
Cel mai ușor: nordic walking
Inspirat de schiul de fond, nordic walking-ul vine din Finlanda, a apărut în anii 1970 și se practică cu bastoane. Avantaje: ușurează pasul pentru a-ți permite să mergi mai repede și mai mult. Această tehnică simplă care lucrează întregul corp (brațe, umeri, pectorali, gât, fesieri, picioare) este dobândită încă de la prima ieșire. Tot ce trebuie să faci este să propulsezi corpul înainte folosind bastonul pentru a sincroniza mișcările și a menține stabilitatea. Toți mușchii lucrează de două ori mai mult decât la mersul normal, iar această disciplină poate fi practicată la orice vârstă.
Cel mai profund: marșul afgan
Inventat de nomazi pentru a parcurge distanțe lungi, într-un ritm bun, fără a slăbi. Ideea: sincronizează-ți respirația și pașii pentru a merge cu atenție. Tehnica 3.1/3.1 constă în inhalarea pe nas pentru primii trei pași, menținerea aerului în plămâni pentru a patra etapă, apoi expirarea mereu pe nas pentru următorii trei pași înainte de a rămâne în apnee, plămânii goli, până la a patra. Unii îl consideră yoga mersului, deoarece necesită un minim de concentrare. Nu intra în panică, practica este mai ușoară decât pare. Simți imediat o mai bună oxigenare a corpului, o circulație a sângelui stimulată, o minte liniștită, fiind nevoit să te concentrezi asupra numărării pașilor. În 20 până la 30 de minute, culegem deja beneficiile.
Cel mai rapid: mersul fitness
Denumită și activă, tehnica este într-adevăr foarte simplă, întrucât tot ce trebuie să faci este să accelerezi ritmul pentru a ajunge la 7 până la 8 km/h, față de 4 până la 5 km/h pentru o plimbare clasică. Pentru a merge mai repede, nu alergăm, ci începem prin a ne lungi pasul. Rezultat: soliciți capacitățile cardiace și simți că lucrezi coapsele și fesierii. Pentru mai multă eficiență, brațele sunt implicate în același ritm ca și picioarele. Pe de altă parte, dacă vrei să mergi pe o distanță mai mare, trebuie să stai drept. În caz contrar, respirația se oprește.