Alimentele pe care le consumăm zilnic ucid în fiecare an 11 milioane de oameni, se arată într-un studiu recent. Analizat, publicată în revista Lancet, arată că dieta noastră zilnică este mai rea decât fumatul, fiind responsabilă pentru unul din cinci decese, la nivel mondial.
Cercetătorii spun că nu este vorba despre obezitate. Dietele nesănătoase dăunează inimii și pot cauza cancer.
Ce diete sunt potrivite?
Global Burden of Disease Study (GBD) este cea mai validă evaluare a modului în care oamenii mor în fiecare țară. Cea mai recentă analiză a folosit estimările privind obiceiurile alimentare ale țărilor pentru a stabili cum și cât de des scurtează dieta viața.
Dietele periculoase erau cele care conțineau:
- Prea multă sare – Trei milioane de decese
- Prea puține cereale integrale – trei milioane de decese
- Prea puține fructe – două milioane de decese
Și dietele care conțineau niveluri scăzute de nuci, semințe, legume, omega-3 și fibre au ucis oameni.
Care este explicația experților?
În jur de 10 din 11 milioane de decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare și principalul vinovat este sarea din alimentație. Consumul prea ridicat de sare provoacă creșterea tensiunii arteriale și crește riscul de infarct și accident vascular cerebral. Sarea poate afecta direct inima și vasele de sânge.
Cancerul și diabetul de tip 2 sunt celelalte cauze ale deceselor provocate de un regim alimentar nesănătos.
Medicii recomandă consumul de cereale integrale, fructe și legume, deoarece sunt cardio-protective și reduc riscul apariției afecțiunilor cardiace.
Cum arată dieta perfectă?
Nu există o dietă perfectă, ci doar o dietă și o alimentație optimă.
Nucile și semințele nu trebuie să lipsească din alimentație
Alimentele sănătoase care lipsesc din multe diete sunt nucile și semințele, potrivit autorilor studiului. Nita Forouhi, profesor la Universitatea Cambridge este de părere că multe persoane evită consumul de nuci și semințe pentru că ar fi „bombe calorice”, când de fapt sunt pline de grăsimi sănătoase. „Majoritatea oamenilor nu le vede ca masă principală, iar cealaltă problemă este costul lor”, a spus expertul.
Uzbekistanul, „campioană” la numărul de decese
Țările mediteraneene, cum ar fi Franța, Spania și Israel, au raportat un număr mic de decese legate de regimul alimentar. Țările din sud-estul, sudul și centrul Asiei sunt la capătul opus al spectrului. Israelul are cele mai mici decese legate de regimul alimentar – 89 la 100.000 de de locuitori, pe an. Uzbekistanul are cele mai multe decese legate de regimul alimentar – 892 la 100.000 de locuitori, pe an.
2 comentarii