În timpul unei misiuni WWF (World Wildlife Fund), o echipă de scafandri germani a descoperit, pe fundul Mării Baltice, o mașină de criptat din Al Doilea Război Mondial. Modelul „Enigma” era folosit de naziști pentru a transmite mesaje codificate.
O legendară mașină folosită de naziști în Al Doilea Război Mondial pentru a cifra și descifra informațiile secrete a fost recent descoperită în Marea Baltică. Vineri, aceasta a fost trimisă la un departament german specializat în restaurări.
Exemplarul „Enigma”, o rară mașină electromecanică portabilă și, totodată, un obiect care a inspirat numeroase filme și romane de spionaj trebuie desalinizat înainte de a fi supus procesului de restaurare ce va fi efectuat de echipa de la Muzeul de Arheologie din Schleswig-Holstein, o regiune din nordul Germaniei.
„Presupunem ca restaurarea va dura aproape un an.”, a declarat șeful biroului arheologic de la Schleswig-Holstein, care își dorește să aibă posibilitatea de a o expune într-un muzeu regional.
Mașina a fost găsită în noiembrie, în golful Gelting, de o echipă de scafandri a World Wildlife Fund. Aceștia se aflau într-o misiune de identificare și recuperare a plaselor de pescuit abandonate care pun în pericol viața a numeroase specii de animale și plante subacvatice.
Arheologul Florian Huber a povestit că unul dintre colegii săi de misiune a raportat echipajului că „există o plasă acolo, dar este agățată de o mașină de scris veche”.
Conform istoricului Jann M. Witt, membru al asociației navale germane, „Enigma” găsită în golful Gelting a fost aruncată de la bordul unui vas de război german la finalul conflictului armat. El a mai explicat că exemplarul descoperit nu are decât trei bobine, în timp ce cele utilizate de naziști la bordul submarinelor aveau patru. „Enigma este o imensă relicvă din toate privințele.”, a adăugat șeful biroului arheologic de la Schleswig-Holstein.
Această mașină fascinantă, inventată de germanul Arthur Scherbius la finele anilor 1910, este străbunica sistemelor de criptografie contemporane și și-a cunoscut faima în timpul celui de-Al Treilea Reich, fiind folosită de naziști și de aliații acestora pentru a-și cifra și descifra mesajele secrete.
Reputatul model a fost considerat infailibil de creatorii săi până ce informaticianul britanic Alan Turing a reușit să descifreze codul secret al marinei germane. Acțiunea sa a avut o influență considerabilă asupra războiului submarin din Oceanul Atlantic, fiindcă englezii puteau citi codurile inamicilor fără ca aceștia să afle.
sursa: Le Figaro