Ne întâlnim cu ea cel puțin o dată pe zi… Unii dintre noi chiar de mai multe ori. Credem că am ajuns să o cunoaștem foarte bine și să îi știm toate secretele. Ne bazăm pe efectele ei în fiecare zi, iar faptul că ne este mereu alături a devenit pentru unii dintre noi chiar un stil de viață. Puțini știm însă câte taine ascunde și de câți ani este nevoie pentru ca savoarea unei cești de cafea să fie deplină.
Patricia Nasser, expert Strauss Group în cultivarea, prepararea și evaluarea cafelei, singura femeie membră a Consiliului Național al Degustătorilor și Evaluatorilor de Cafea din Brazilia – țara cafelei – este primul specialist internațional care, la începutul acestei veri, a susținut în România un seminar de cafea.
Născută și crescută în universul cafelei, Patricia a devenit încă din copilărie pasionată de descoperirea tuturor secretelor pe care bobul de cafea le poate ascunde: de la sădirea arborelui până la arta degustării și clasificării aromelor din ceștile aburinde.
Călătoria către ceașca noastră pornește încă de la specia arborelui de cafea. Cele mai cultivate tipuri sunt arabica și robusta, fiecare având mii de soiuri și ajungând să rodească după aproape 4 ani de când sunt sădite. Am prețui poate mai mult o ceașcă de cafea dacă am ști că din fructele unui singur copac se pot prelucra doar 500-800 de grame de cafea!
Aroma este trăsătura cea mai importantă a fructului de cafea și, totodată, criteriul după care se face selecția și evaluarea în peste 80% din situații. În funcție de cum este prelucrat, un singur bob poate să dezvolte peste 1.000 de arome. Cafeaua poate astfel deveni untoasă sau cauciucată, poate avea aromă….animalică sau pământie, cu aroma de vin sau poate chiar de cartof. Datorită diversității aromelor pe care le poate avea cafeaua, au fost dezvoltate adevărate „hărți” pentru a identifica aroma care face diferența și a-i evalua calitatea.
„O cafea de calitate depinde de perfecțiunea fiecărui bob în parte și de modul în care acesta este pregătit. Este o adevărată artă în care fiecare detaliu de preparare este esențial pentru ca ceașca de cafea din final să fie o experiență plină de savoare”, a mai spus Patricia.