Tabu
FASHION

O spectaculoasa traditie regasita la Saptamana Modei de la Londra

Astazi, 19 februarie, se deschide in capitala britanica expozitia de bijuterie contemporana “Found.Lost.Found”, reprezentand participarea Romaniei la actuala editie a London Fashion Week, unul dintre cele mai mari evenimente din lume dedicate creativitatii sartoriale. Expozitia este organizata de Institutul Cultural Roman din Londra in colaborare cu Assamblage – Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana, cu sprijinul UniCredit Bank Romania, Atlassib si Simplu. Aceasta este cea de-a sasea prezenta romaneasca consecutiva la London Fashion Week, in cadrul sectiunii “International Fashion Showcase”, coordonata de British Fashion Council si British Council, in care au fost invitati sa expuna, incepand cu anul 2010, nu mai putin de 24 de designeri romani, obtinand si numeroase premii importante.

Editia 2016 a “International Fashion Showcase”, intitulata “Fashion Utopias”, sta sub semnul lumilor ideale si reuneste cativa dintre cei mai originali designeri emergenti de pe scena internationala a modei, provenind din 25 de tari. Expozitia romaneasca va fi gazduita, alaturi de propunerile celorlalte tari participante, de renumitul centru cultural londonez Somerset House, in perioada 19-23 februarie.

Daca in anii precedenti, proiectele romanesti au fost dedicate preponderent designului vestimentar, editia 2016 apartine exclusiv bijuteriei de autor. Gandita ca un omagiu adus unei traditii fabuloase, in parte uitata, expozitia “Found.Lost.Found” este o reinterpretare actuala a  formelor incarcate simbolic, de o mare spectaculozitate, ale podoabelor dacice. Proiectul are la baza reactualizarea creativa a unui patrimoniu valoros care, depasind conditia pur muzeala, devine o forma vie, relevanta pentru existenta contemporana.

Expozitia este curatoriata de David Sandu, renumit autor de bijuterie si fondatorul Assamblage – Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana si al Scolii de Bijuterie Contemporana „Assamblage” si prezinta o instalatie interactiva de bijuterii de autor semnate de designerii Andreia Popescu, Adelina Petcan, Ioana Ardelean si Otilia Mihalcea, alaturi de proiectii multimedia realizate de Black Horse Mansion.

Participanti:

Andreia Popescu este designer de bijuterie contemporana de autor si, de peste trei ani, profesor la Scoala de Bijuterie Contemporana „Assamblage”. Andreia prefera sa lucreze inele, dar creeaza cu aceeasi placere si bratari, coliere, cercei, incercand sa transmita, prin formele imaginate, povestea din spatele bijuteriilor. Lucrarile ei se remarca prin volumetrii indraznete si finisajele subtile ale suprafetelor, intotdeauna complexe si atipice.O_spectaculoasa_traditie_regasita_la_Saptamana_Modei_de_la_Londra1

Dupa absolvirea Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti si o experienta de zece ani in publicitate, ca director artistic, Otilia Mihalcea a absolvit cursurile Scolii de Bijuterie Contemporana „Assamblage”. Anilor de proiecte colaborative le-a urmat decizia de a-si lansa propriul brand, Oval. Designer prolific, Otilia isi imbogateste in permanenta portofoliul cu noi creatii, majoritatea mizand pe o expunere directa si sobra a unui bogat univers de emotii si idei artistice. O_spectaculoasa_traditie_regasita_la_Saptamana_Modei_de_la_Londra2

Studenta in ultimul an la Universitatea Nationala de Arte Plastice din Bucuresti, sectia Sculptura, Adelina Petcan a urmat, inca din liceu, cursurile Scolii de Bijuterie Contemporana „Assamblage”, sub indrumarea lui David Sandu. Este pasionata de formele tridimensionale si de plasticitatea sculpturii. Colectiile ei de pana acum au la baza elemente figurative specifice, in incercarea de a traduce monumentalitatea operelor sculpturale in formele delicate ale bijuteriilor. In vara anului 2015, Adelina a absolvit cursurile Scolii de Bijuterie Contemporana „Alchimia” din Florenta.O_spectaculoasa_traditie_regasita_la_Saptamana_Modei_de_la_Londra3

Ioana Ardelean este arhitect si designer de bijuterii. Prima ei colectie personala, intitulata “Bare Fabrication”, a fost prezentata in noiembrie 2014 in cadrul Targului International de Bijuterie Contemporana „Autor”, unde un an mai tarziu avea sa castige Awesome Award cu colectia “Choreographic”. Ioana abordeaza designul de bijuterie dintr-o perspectiva arhitecturala, fiind inspirata de interactiunea dintre spatiu si miscare. In 2013, ea a urmat cursurile Scolii de Bijuterie Contemporana „Assamblage”, iar doi ani mai tarziu a absolvit Scoala de Bijuterie Contemporana „Alchimia” din Florenta.O_spectaculoasa_traditie_regasita_la_Saptamana_Modei_de_la_Londra4

David Sandu este un designer de bijuterie contemporana recunoscut pe plan international, membru al Metalcyberspace, Klimt02 si Inhorgenta. In 2010, i s-a conferit calitatea de Furnizor al Casei Regale a Romaniei si, in acelasi an, a pus bazele Scolii de Bijuterie Contemporana „Assamblage”, prima forma de instruire in designul de bijuterie din Romania. In 2015, a fost desemnat „Cel mai bun designer roman” de catre revista Forbes Life.

Proiecte romanesti la London Fashion Week, 2010 – 2015:

Reamintim ca, la editiile anterioare, invitatii programului romanesc, coordonat de ICR Londra, au fost Carmen Secareanu, Iris Serban, Agnes Toma, Cristhelen B., Diana Nita si Vika Gorencu (2010); Dinu Bodiciu (2011); Mihaela Glavan, Irina Marinescu, Carmen Secareanu si Dan Mihai Zarug (2012); Doina Levinta, Irina Schrotter, Andreea Badala, Lucian Broscatean, Dinu Bodiciu si Carla Szabo (2013); Ioana Ciolacu, Lana Dumitru, Cristina Sabaiduc si Lucian Broscatean (2014); Alexandru Nimurad, Victoria Tonu si Alexandra Abraham (2015). Artistii romani au reusit sa atraga atentia asupra designului de moda din Romania, fiind apreciati atat de public, cat si de criticii de specialitate si obtinand mai multe distinctii. Anul trecut, expozitiei “Untamed Skin – The Romanian Blouse” i-a fost acordat Premiul al II-lea la toate sectiunile competitive (artist, expozitie, proiect curatorial), Romania fiind tara care a obtinut palmaresul cel mai consistent din cadrul “International Fashion Showcase”; in 2014, Lucian Broscatean a primit Mentiunea Speciala a Juriului dupa ce, cu un an inainte, fusese nominalizat pentru “Emerging Talent Award”.

Credite:

Foto: Alexandru Boghian

Make-up: Ioana Covali

Modele: Ada Tache

Irina Ursache

Albert Kaan

Adelina Petcan

ARTICOLE SIMILARE

Carey Mulligan fotografiata de Peter Lindbergh in Vogue US

realitatea

Gaetano Navarra: primavara – vara 2009

realitatea

10 reguli de modă care de fapt nu funcționează

Andreea Damian

Asos promite să interzică mohairul, cașmirul și mătasea începând cu anul 2019

realitatea

Începe Bucharest Fashion Film Festival!

Ciocîrlan

Influencerii de pe Instagram sunt atrași de Cernobîl ca moliile de bec

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu