S-ar putea ca oamenii să nu își poată regenera membre, așa cu o fac salamandrele, dar au capacitatea de a-și regenera cartilajele deteriorate, arată un nou studiu.
Cartilajul din articulații se poate repara printr-un proces similar cu cel folosit de creaturi precum salamandre și pești zebra pentru regenerarea membrelor, se arată în studiul publicat miercuri în revista Science Advances.
Aceste descoperiri ar putea deschide ușa către noi tratamente pentru leziuni articulare și boli precum artroza – și poate chiar duce la o regenerare a membrelor umane într-o zi.
Salamandra mexicană sau axolotlul și alte animale cu abilități de regenerare au un tip de moleculă numită microARN, care ajută la reglarea reparației țesuturilor articulare. Și oamenii au molecula microARN, dar mecanismul pentru repararea cartilajului în cazul nostru este mai puternic în unele părți ale corpului, spun cercetătorii. De exemplu, moleculele de microARN sunt mai active în glezne și mai puțin active în genunchi și șolduri.
De asemenea, s-a descoperit că „vârsta” cartilajului – adică dacă proteinele și-au schimbat structura sau au suferit conversii de aminoacizi – depinde de localizarea sa în organism. Cartilajul este „tânăr” la glezne, „de vârstă mijlocie” în genunchi și „bătrân” la șolduri. Această corelație se aliniază modului în care animalele își regenerează cel mai rapid cozile sau capetele picioarelor.
Acești factori – nivelul de activitate al microARN și vârsta cartilajului – explică de ce leziunile la gleznă se vindecă mai repede decât leziunile la genunchi și șold și există mai puține cazuri de artrită la gleznă.
Oamenii de știință știu de ani de zile că oamenii au unele capacități de regenerare – atunci când vârfurile degetelor copiilor sunt amputate, vârful se poate regenera atunci când este tratat corect. Dar se credea că aceste capacități erau limitate și că oamenii nu au putut „contracara daunele cumulate” la nivelul articulațiilor lor.