S-au făcut multe progrese în domeniul energiei durabile în ultimii ani, dar mai este încă multă muncă. Dar o descoperire recentă ne arată că s-a mai făcut un pas uriaș în acest sens. Un dispozitiv proiectat şi construit de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge, printre care şi un român, acţionează ca o „frunză artificială” şi foloseşte lumina solară pentru a produce singaz.
Pasul cheie este producția durabilă de singaz (sau gaz de sinteză), un amestec de hidrogen și monoxid de carbon. În prezent, singas este utilizat pe scară largă în producția de combustibili, medicamente, materiale plastice și îngrășăminte; acesta poate fi realizat în mai multe moduri, dar implică de obicei produsele rămase din cărbune sau materiale pe bază de petrol.
Noul dispozitiv imită fotosinteza. Atunci când dispozitivul este scufundat în apă, reacţia chimică rezultată duce la descompunerea dioxidului de carbon şi a apei în monoxid de carbon şi hidrogen, componentele singazului. Frunza artificială este alimentată de lumina soarelui, dar poate funcționa și în zilele înnorate; acesta poate produce singaz fără a elibera dioxid de carbon în aer.
„Este posibil să nu fi auzit de singaz în sine, dar în fiecare zi, consumi produse care au fost create folosind aceasta. A fi capabil să-l producem sustenabil ar fi un pas esenţial în închiderea ciclului global al carbonului şi în crearea unei industrii chimice şi combustibile durabile”, explică profesorul Erwin Reisner de la Departamentul de Chimie al Universităţii Cambridge.
Eficiența dispozitivului nu este încă la capacitate maximă, fiind nevoie de mai multe cercetări. Oamenii de știință spun că este combinați unică de materiale și catalizatori. „Nu vă limitați să utilizați această tehnologie doar în țările călduroase sau doar în lunile de vară”, spune Virgil Andrei autor al lucrării publicate în Nature Materials. „Ar putea fi folosit din zori până în amurg, oriunde in lume”, a adăugat doctorandul român de la Cambridge.
Aceasta este, desigur, importantă în acele părți ale lumii, unde nu este întotdeauna garantată energie electrică stabilă sau o sursă de soare fiabilă. Și în timp ce sursele regenerabile de energie, cum ar fi eoliană și solară, devin din ce în ce mai bune în producerea de energie electrică, cerințele energetice ale lumii merg mult dincolo de electricitate. Transportul agabaritic și greu, transportul maritim și călătoriile aeriene sunt domenii care au nevoie de combustibili mai curați.
Cercetătorii de la Cambridge spun că motivul pentru care au reuşit să construiască un dispozitiv care să producă singaz în mod sustenabil este reprezentat de către combinaţia de materiale şi catalizatori folosită. Oamenii de ştiinţă vor să îşi folosească dispozitivul pentru a putea produce singaz în cantităţi mult mai mari, oferind astfel o alternativă la combustibili fosili. a căror ardere contribuie la încălzirea globală şi chiar electricitatea, care în prezent nu poate acoperi întreg necesarul de energie al umanităţii.