Tabu
HEALTHSlider

Oamenii de știință au descoperit un nou tip de celulă care ar putea să vindece cancerul

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff sugerează că noua celulă T oferă speranța unei terapii pentru cancer „cu dimensiuni unice”.

Terapiile cu celule T pentru cancer – unde celulele imune sunt îndepărtate, modificate și reintroduse în sângele pacientului pentru a căuta și distruge celulele canceroase – sunt cele mai noi descoperiri privind tratamentele împotriva cancerului. Cel mai utilizat tip de celule este cunoscut sub numele de CAR-T și este personalizat pentru fiecare pacient. Cu toate acestea, are ca țintă doar un număr limitat de cancere și nu a avut succes pentru tumorile solide, care constituie majoritatea cancerelor. Dar oamenii de știință au descoperit acum celule T echipate cu un nou tip de receptor de celule T (TCR), care recunoaște și ucide majoritatea tipurilor de cancer uman, ignorând în același timp celulele sănătoase.

Profesorul Andrew Sewell, autorul principal al studiului de la Școala de Medicină a Universității Cardiff, a declarat că este „extrem de neobișnuit” să găsești un TCR cu o specificitate atât de largă, ceea ce ar putea constitui remediul universal pentru cancer. Deoarece în urma testelor de laborator noile celule de tip T echipate cu acest receptor au fost capabile să distrugă celulele canceroase care atacă plămânii, pielea, sângele, colonul, sânii, oasele, ovarele, rinichii și cervixul.

În prezent, nu se știe deocamdată câte tipuri de cancer poate trata o tehnică bazată pe acest receptor. Acestea fiind spuse, rezultatele timpurii sugerează cu siguranță că o gamă diversă ar putea fi susceptibilă, potrivit studiului. Dacă aceste efecte pot fi văzute la oameni – oamenii de știință speră să înceapă testarea încă din acest an – am putea privi un viitor luminos pentru tratamentele cu celule T, spun specialiștii. În acest scop, următorul pas pentru echipă, pe lângă organizarea viitoarelor studii clinice, este acela de a învăța mai multe despre mecanismele care permit MR1 să identifice celulele canceroase la nivel molecular.

Rezultatele a fost publicate în Nature Immunology.

ARTICOLE SIMILARE

Meghan Markle și prințul Harry, prezență discretă la Jubileul Reginei. Cum au fost fotografiați – FOTO

Andreea Damian

Casa de modă Louis Vuitton, acuzată că a copiat în noua colecție o ie românească din Mărginimea Sibiului

Andreea Damian

Să înlocuiești lentilele de contact cu ochelari te-ar putea salva de coronavirus. Explicațiile specialiștilor

Andreea Damian

Relația periculoasă dintre diabet și Covid-19

Andreea Damian

E oficial, aerul toxic va scurta viața copiilor din zonele sărace care se nasc azi cu 20 de luni

realitatea

Vremea rece din România grăbește extinderea epidemiei COVID-19

Andreea Damian

Scrie un comentariu