Oamenii ce au fost neglijaţi în primii ani de viaţă și au îndurat lipsuri au creierele mai mici, este concluzia unui studiu recent.
Cercetătorii de la King’s College din Londra au urmărit dezvoltarea copiilor adoptaţi, la începutul anilor ‘90, din orfelinatele din România. Aceştia, acum adulţi, au în medie creiere cu 8,6% mai mici decât ale altor persoane de aceeași vârstă.
Oamenii de știință britanici au spus că este cea mai „convingătoare” dovadă a impactului asupra creierului adult. Sunt copii care au trăit în condiții cumplite, care au fost înfometați și abuzați. Îngrijirea precară a copiilor din orfelinate a ieșit la iveală după moartea dictatorului comunist al României, Nicolae Ceaușescu, în 1989, scrie BBC.
Edmund Sonuga-Barke, profesorul care conduce echipa spune că a fost şocat de imaginile din orfelinatele româneşti ale perioadei comuniste. El a descris instituțiile drept „găurile iadului” în care copiii erau „înlănțuiti în pătuțurile lor murdare”. Chinul copiilor subnutriți, care aveau contacte sociale minime și nu erau îngrijiți suficient, a șocat lumea după căderea regimului Ceaușescu, notează The Guardian. Cei care au fost studiați acum de cercetătorii britanici au stat între două săptămâni și 4 ani în astfel de instituții. Mulți au rămas cu probleme psihice și în viața de adult.
Politicile opresive ale dictatorului interziceau avortul și contracepția, prin urmare, mulți copii au sfârșit în orfelinate, în condiții teribile. Studiile anterioare pe tema copiilor adoptați au indicat că aceștia au avut dificultăți cognitive în copilărie – deși acestea s-au corectat cu timpul – dar și probleme precum ADHD, iar ca adulți au manifestat anxietate și depresie.
Cel mai recent studiu, apărut într-o publciație a Academiei Științifice Naționale, este primul care scanează creierele penteu a obține răspunsuri la problemele semnalate. Subiecții au fost 67 de români, cunoscuți sub numele de orfanii lui Ceaușescu, iar creierul lor a fost comparat cu cel al unui număr de 21 de persoane adoptate, care nu au suferit lipsuri în primii ani de viață. cercetătorii spun că aceste descoperiri ar putea ajuta la explicarea IQ-ului mai scăzut și a ratelor mai mari de ADHD la cesști adulți. Totuși, studiul nu poate explica și care sunt cauzele exacte care declanșează asemenea efecte.
1 comentariu