Consumul involuntar de alimente este cauza kilogramelor în plus în cazul foarte multor persoane, susține un psiholog expert în nutriție din Statele Unite ala Americii. Acesta e de părere că, pentru a ne păstra silueta, nu e nevoie să ținem cure de slăbire, ci să fim atenți cât mâncăm. Atenți în cel mai pur sens al cuvântului.
Doctor Brian Wansink, psiholog la prestigioasa Universitate Cornell, e de părere că numărul oamenilor care mănâncă fără să își dea seama este enorm. Referirile lui la acest aspect au început cu întrebări legate de fapte concrete. "Câți dintre noi își dau seama că mânăncă atunci când se uită la televizor sau citesc o carte?", este una dintre ele.
Studiul efectuat de Wansink a durat peste 25 de ani, iar în cartea publicată în urma raportului întocmit de el, "Mindless Eating", specialistul susține că s-a îngrășat, nu din cauza produselor consumate, ci din cauza felului în care le-a consumat. În plus, el este de părere că dacă toți oameni ar conștientiza fiecare moment în care mănâncă și-ar putea controla mult mai ușor greutatea și ar scăpa de multe kilograme în plus.
"Mâncăm, nu pentru că ne este foame, ci din cauza unor factori externi pe care nu îi conștientizăm. Mâncăm pur și simplu! Gândiți-vă de câte ori nu vi s-a întâmplat să mergeți la o petrecere și să vă teziți că mâncați fără să vă fi fost foame și, mai grav, fără să vă fi dat seama. Un om obișnuit ia cam 200 de decizii legate de mâncare în fiecare zi, iar cei mai mulți nu își dau seama de asta!" declară expertul în cartea sa.
În plus, există un motiv pentru care oamenii mănâncă ceea ce mănâncă și cum mănâncă. Wansink a identificat, în cei 25 de ani de studiu, cinci categorii de oameni, din punct de vedere al consumului de mâncare. La aceste cinci categorii se adaugă cei care preferă să se înfomoteze.
1. cei care mânăncă în exces în timpul meselor, adică mult mai mult decât au nevoie;
2. cei care mănâncă pe tot parcursul zilei din obișnuiță;
3. cei care consumă mâncare în exces la evenimente mondene sau atunci când merg la petrecerile unor prieteni;
4. cei care mănâncă mult oricând ajung într-un restaurant;
5. cei care mănâncă în timp ce fac altceva;
Wansink are sfaturi pentru fiecare din aceste categorii. De exemplu, cei din prima categorie ar trebui să folosească farfurii mai mici. Vor mânca mai puțin fără să își dea seama. Cei din categoria 4 ar trebui să fie tot timpul atenți cât comandă. Adică să își impună acest lucru, iar în loc de două sau trei feluri de mâncare să comande unul singur, o băutură și un desert. Cartea este plină de astfel de sfaturi extrem de practice în ciuda faptului că unora le-ar putea părea puerile.
În urma celor 25 de ani de cercetare, Wansink a ajuns la concluzia că oamenii mânăncă ori prea mult (cazurile despre care am vorbit până acum), ori prea puțin, iar aici se referă la persoanele care se înfometează pentru a nu se îngrășa. Expertul nu este de acord cu dietele pentru simplul motiv că nu le sunt folositoare multor oameni. Acest lucru se datorează faptului că orice dietă înseamnă sacrificiu, iar oamenilor nu sunt deloc dispuși să renunțe la ceva ce le place. Sfatul lui pentru toți cei care își doresc să nu se îngrașe este să fie atenți și conștienți ori de câte ori mănâncă ceva.