Primul sărut este o amintire mult mai vie în mintea oamenilor decât este pierderea virginității. O spune un studiu efectuat recent ale cărui concluzii au arătat că 90% dintre persoane își aduc aminte în detaliu această experiență.
Una dintre etapele studiului a constat în vizualizarea, de către mai mulți subiecți, a unor fotografii ale unor cupluri care se sărutau. De-a lungul vizionării fluxul magnetic cerebral al celor care le vedeau era măsurat. Concluzia a fost că sărutul este mult mai apreciat de către femei deși acestea nu sunt tocmai satisfăcute de acțiunea în sine.
Unul dintre cercetătorii care s-a ocupat de acest studiu, Sheril Kirshenbaum, a scris chiar o carte pe această temă, "The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling us" (Åžtiința sărutului: Ce spun buzele despre noi), iar una dintre concluzii este că bărbații văd sărutul ca pe posibilitatea ca următorul pas la care se ajunge să fie sexul. Femeile, pe de altă parte, consideră că un sărut poate fi baza unei relații ceea ce duce la o comunicare greșită.
O altă observație a fost că bărbații sărută mult mai agresiv, încercând astfel să paseze o doză mare de testosteron partenerei. Ceea ce este o tactică greșită pentru că testosteronul ajunge la femei mult mai ușor în urma unor "ședințe" mai domoale, dar mai dese de sărutat. În acest caz testosteronul rămâne mai mult în organismul partenerei și o face pe aceasta să se îndrăgostească mai repede. Femeile mai tinere sunt cele mai dezamăgite de săruturi.
Cartea studiază istoria sărutului începând de acum 3.500 de ani, iar autoarea s-a documentat și dintr-un studiu efectuat în anii ’50 când medicii au ajuns la concluzia că prin sărut se pot transmite 278 de feluri de bacterii, din care 95% sunt inofensive.