Oamenii ard bețișoare de tămâie în casele lor pentru a absorbi beneficiile asociate pentru sănătate. Cu toate acestea, obiceiul poate crește riscul de cancer, avertizează Hussain Abdeh, farmacist citat de Daily Express.
Practica de a arde tămâie este veche. Datează din timpuri străvechi – a fost folosit în ritualuri religioase în Egiptul antic, Babilon și Grecia. Există un motiv pentru care a supraviețuit de mii de ani. Practica poate avea „un efect pozitiv asupra sistemului nervos central, ajutând la atenuarea stresului și anxietății”, a explicat expertul.
Cu toate acestea, „arderea batoanelor de tămâie în mod regulat sau în cantități mari poate crește riscul de cancer pulmonar , tumori cerebrale sau leucemie.”, avertizează Abdeh. În plus, arderea regulată a materialului aromat poate provoca și mutații genetice.
Deși cercetările sunt relativ rare, câteva studii indică pericolele prezentate de arderea tămâiei. Un studiu publicat în revista Nature a investigat efectele arderii de tămâie în interior asupra cogniției timp de trei ani.
Performanță cognitivă redusă
Arderea de tămâie în interior a fost asociată cu o performanță redusă în „domenii cognitive multiple” la momentul inițial (începutul studiului) și anul trei, precum și o conectivitate scăzută a „rețelei în mod implicit” (DMN). DMN este o rețea de regiuni ale creierului care interacționează, care este activă atunci când o persoană nu este concentrată asupra lumii exterioare.
Mai mult, practica a interacționat cu diabetul și hiperlipidemia (termenul medical pentru prea multe grăsimi, cum ar fi colesterolul în sânge) pentru a prezice o performanță cognitivă mai slabă. Unele studii au descoperit că arderea tămâiei în interior crește nivelul de substanțe chimice numite hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), care au fost legate de cancer.