Doua evenimente – unul personal si unul din business – sunt cele mai plauzibile premise ale deciziei sale de a iesi "treptat 100% din RTC".
In 2004, Octavian Radu a avut un accident vascular care putea sa-i fie fatal, moment in care s-a intrebat daca businessul sau ii poate supravietui. Atunci a luat decizia de a da mai multa autonomie diviziilor holdingului (acum sunt in total opt), numind pentru fiecare un CEO si un director financiar. Cel de-al doilea moment de cotitura este unul de data recenta – actuala criza financiara a carei forta putea sa-i puna la pamant toate afacerile.
In ce consta planul de exit al lui Octavian Radu? Intr-o prima faza, a desemnat un investment banker – este vorba de Marian Tescaru de la Altria Capital – pentru a-i evalua toate diviziile RTC. Aceeasi prima etapa presupune si alocarea de optiuni managerilor sai – care ar putea sa vanda actiuni in castig doar daca valoarea RTC va creste. A doua etapa, care va incepe din toamna, presupune un masiv deleveraging al RTC – acum datoriile totale sunt de circa 50 mil. euro. Grupul va scapa de datorii facand sale&lease back cu cladirile gajate si va da actiuni furnizorilor catre care are datorii semnificative. A treia si a patra faza (aceasta din urma se va incheia peste trei ani) implica vanzarea de pachete de actiuni catre fonduri de investitii si, ulterior, investitori strategici. Octavian Radu ia in calcul si listarea unor divizii din RTC si/ sau a intregului holding. Pentru mai multe detalii citeste ultimul numar al revistei de business MONEY EXPRESS.