Tabu
HEALTH

Odinofagie | Ce este acest simptom dureros al Covid-19

Un simptom adesea dureros a fost identificat recent la pacienții care au contractat varianta Omicron: odinofagia.

Astenia (oboseala), tusea și febra sunt cele mai frecvente simptome ale variantei Omicron. Recent, un alt simptom adesea dureros care a fost observat la persoanele infectate cu această mutație a SARS-CoV-2. Este vorba despre odinofagie, un simptom care se găsește adesea și în cazul amigdalitei.

Ce este odinofagia?

Odinofagia se referă la durerea, uneori intensă, resimțită la nivelul faringelui în timpul deglutiției. Această durere poate apărea în partea superioară a gâtului (partea care se numește în mod obișnuit „gât”) atât la înghițirea alimentelor, cât și la înghițirea salivei.

Într-un studiu recent realizat de cercetători suedezi, s-a aflat că acest simptom care apare frecvent în cazul amigdalitei, poate fi, de asemenea, o manifestare clinică a infecției cu varianta Omicron.

Lucrarea cercetătorilor suedezi, publicată în februarie în Journal of Internal Medicine, dezvăluie că, în Suedia, douăzeci de cazuri de pacienți pozitivi pentru Covid-19 s-au prezentat la medicul ORL în luna ianuarie 2022 și prezentau „simptome asemănătoare epiglotitei, o boală care pune viața în pericol”, afirmă autorii.

Epiglotita este o infecție bacteriană gravă caracterizată prin dureri severe în gât, febră și disfagie. Această inflamație, care afectează epiglota, prezintă un risc de obstrucție a căilor respiratorii și, prin urmare, necesită tratament.

Diferența dintre odinofagie și disfagie

Odinofagia nu trebuie confundată cu disfagia, care este o tulburare de deglutiție și care se caracterizează prin dificultate, sau chiar în unele cazuri, imposibilitate, de a înghiți mâncarea sau saliva. Această tulburare este adesea însoțită de odinofagie, adică durere la nivelul faringelui la înghițire.

Dureri în gât: simptome la care trebuie să fii atent

Cei douăzeci de pacienți menționați de autorii acestei lucrări, care sufereau de odinofagie acută, au prezentat și febră.

Dintre acești pacienți, cincisprezece au fost complet vaccinați împotriva Covid-19 și doar patru dintre ei au fost internați (pentru scurt timp), după cum au indicat cercetătorii. Alți șase au primit antibiotice pentru a trata semnele infecției bacteriene.

„Cele mai frecvente diagnostice au fost laringotraheita virală acută asociată cu Covid-19 și/sau faringita virală”, explică Krzysztof Piersiala, coordonatorul studiului.

Dacă formele anterioare de Sars-Cov-2 au afectat în principal tractul respirator inferior și au fost adesea însoțite de o pierdere a mirosului și a gustului, „această mutație recentă, acum majoritară în toate țările, pare să afecteze mai mult tractul respirator și provoacă laringită acută fără disfuncție olfactivă”, conform acestui studiu suedez recent.

ARTICOLE SIMILARE

Și-a înmuiat picioarele în bicarbonat de sodiu și asta i-a schimbat viața

Andreea Damian

Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă începi să bei suc de morcovi

Andreea Damian

Totul despre alergiile de primăvară: cauze, simptome și tratament

Andreea Damian

Cercetătorii au descoperit o legătură între mamele stresate și copiii supraponderali

Andreea Damian

Sanatate si viata mai buna – Reducerea sanilor

realitatea

Mai bogat în vitamina C decât portocalele, acest superaliment de sezon detoxifică organismul și promovează pierderea în greutate

Andreea Damian

Scrie un comentariu