Tabu
CULTURESlider

Online & Live ⎢ Panorama comunismului în România

Joi, 8 aprilie, începând cu ora 19:00, pe paginile de Facebook ale Librăriei Humanitas de la Cișmigiu și Editurii Polirom  va avea loc o dezbatere pe marginea volumului „Panorama comunismului în România”, recent apărut la Editura Polirom și editat de Liliana Corobca. Dialogul va fi moderat de Ovidiu Șimonca, iar printre invitați se vor număra Cristian Preda și Cosmin Popa. 

Liliana Corobca este scriitoare  și cercetătoare la IICCMER, din 2014. De asemenea, a editat volume despre cenzura comunistă, exilul literar și bucovinenii deportați în Siberia. În calitate de editor, semnează unul dintre cele mai recente volume apărute la Editura Polirom, cu titlul Panorama comunismului în România. Cartea se va bucura de o lansare în mediul online, joi, 8 aprilie, de la 19:00, care va fi urmată de o dezbatere amplă despre tabloul comunismului românesc. 

Despre carte

După Panorama comunismului în Moldova sovietică(Polirom, 2019), ideea cărţii de faţă s-a conturat rapid şi logic. Lucrările celor 47 de autori, specialişti din mediul ştiinţific, cultural, social ş.a., oferă o analiză temeinică a celor mai importante realităţi ce ţin de regimul comunist din România (1945-1989), de la represiune, colectivizare şi deportare la muzică, teatru ori sport. 

La 30 de ani după căderea comunismului, volumul propune subiecte noi şi interpretări inedite şi se conturează drept cea mai ambiţioasă şi mai complexă lucrare de sinteză în domeniu. O antologie consistentă, accesibilă, un instrument de lucru pentru tinerii cercetători, dar şi un omagiu adus victimelor acestui regim totalitar ale cărui repercusiuni mai sunt resimţite şi astăzi…

Liliana Corobca

Volumul de faţă este un remarcabil bilanţ istoriografic ce îşi propune să cuprindă mai toate domeniile vieţii politice, sociale, economice şi culturale din timpul regimului dictatorial postbelic. 

Cartea reuneşte autori reputaţi, de diverse orientări cultural-ideologice şi uneori aflaţi în polemică, fiind meritul coordonatoarei Liliana Corobca – un editor plin de har – că a reuşit să-i aducă împreună. 

O încercare notabilă de a oferi publicului mostre de pluralism istoriografic într-o lume tot mai divizată şi mai plină de contradicţii pernicioase. 

Dacă în Raportul final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (2006) s-a vădit o dimensiune morală accentuată, unde vocea victimei părea privilegiată, actuala sinteză propune abordări noi, fără ca acest fapt să implice în vreun fel desconsiderarea celor care au suferit sub comunism. 

Cristian Vasile

Tabloul comunismului românesc expus în Panorama excelent coordonată de Liliana Corobca este amplu, perspectivat în cadre mari, plurale şi complementare, expuse multidimensional, pe orizontala şi verticala dezvoltării acestui experiment istoric. Este o frescă a unei lumi trecute, lecturată şi analizată din prezentul celor 30 de ani de la căderea comunismului. 

Realizată cu instrumente metodologice adecvate şi cu surse tot mai numeroase, privirea nuanţată angajată pentru cunoaşterea, explicarea şi înţelegerea acestui fenomen complex este materializată în urma deschiderilor arhivistice din ultimii 15 ani, a mutaţiilor epistemice din istoriografie (spre istorie socială, culturală sau economică), a multiplicării lupelor de lectură asupra izvoarelor istoriei recente. 

Proiectată minimalist în dimensiunea diacronică, clasică a evoluţiei sistemului de putere comunist, lucrarea privilegiază analizele tematice şi abordările sincronice şi le oferă cititorilor perspective proaspete asupra felului în care s-a materializat tumultuosul şi traumaticul proiect al construcţiei comuniste în România.

Virgiliu Ţîrău

ARTICOLE SIMILARE

Mirela Retegan a refăcut Gașca Zurli și pleacă în turneu în noua formulă

Andreea Damian

RECENZIE – The Florida Project – un film despre cei care au totul și nimic

Alex Delea, dezvăluiri neașteptate despre Lavinia Pîrva: „Ce, sunt eu singurul? Cred că mai sunt o grămadă”

Andreea Damian

Fiicele lui Nicole Kidman i-au găsit o poreclă haioasă după ce au văzut-o într-un film

Andreea Damian

Încep înscrierile pentru Festivalul Internaţional de Film Anonimul. Când va avea loc

Andreea Damian

60 de secunde pentru o piele perfectă? Metoda care obsedează multe femei

Andreea Damian

Scrie un comentariu