Peste 11.900 de pagini, aproximativ 1429 de materiale, din fondul Bibliotecii Nationale a Romaniei si Bibliotecii Judetene „Octavian Goga” din Cluj au fost digitalizate in doua saptamani, iar acum sunt accesibile publicului larg. O parte din materiale au fost realizate inclusiv in format audio pentru a fi disponibile persoanelor cu dizabilitati de vedere.
In Bucuresti, 130 de voluntari Orange si peste 70 de tineri din ONG-uri si mediul universitare au scanat si au catalogat materiale din colecţiile Bibliotecii Nationale a Romaniei, adunate sub denumirea de „Istorie bucuresteana”, precum si carti postale cu Bucureștiul vechi si alte orase din Romania, o parte dintre aceste documente fiind convertite in format audio pentru persoanele cu dizabilitati de vedere. In Cluj, voluntarii au digitalizat documente de corespondenta ale unor personalitati clujene, precum Emil Isac şi Aurel Isac.
Dupa scanare, cartile au fost incluse in catalogul bibliotecilor si apoi incarcate pe site-urile acestora, intr-o sectiune speciala dedicata proiectului Orange, de unde pot fi accesate de publicul larg.
Prin acest proiect, Orange, alaturi de Biblioteca Nationala a Romaniei si Biblioteca Judeteana din Cluj, si-a dorit sa faca un prim pas in pastrarea cartilor si in format electronic si audio pentru un public mult mai larg. Prin aceasta actiune s-au pus la dispozitia publicului materiale care altfel sunt greu de accesat. Orange a sprijinit implementarea proiectului prin echipamente tehnice si know-how, iar rezultatele obtinute au fost posibile numai cu ajutorul voluntarilor implicati, nu doar angajati, ci si membrii ai comunitatii locale.
1 comentariu