O lingură de orez negru, o varietate asiatică, este mult mai sănătoasă decât oricare alt aliment de pe pământ, consumat în aceeași cantitate. Chiar mai bun decât așa supranumitele super-mâncăruri, cum ar fi de exemplu afinele. Orezul negru poate fi consumat și în stare crudă, măcinat, sub formă de tărâțe.
În urmă cu câteva sute de ani era cunoscut sub numele de "orezul interzis" pentru că nobilii chinezi le interziceau oamenilor de rând să îl consume. Probabil știau ei ce știau. Cert e că orezul negru conține mai mulți antioxidanți decât oricare alt produs și, în același timp, are mult mai puțin zahăr și mai multe fibre și vitamina E.
Ca și în cazul fructelor, antioxidanții din orezul negru reduc enorm probabilitatea de a face cancer, boli cardiace sau alte afecțiuni. Specialiștii care au studiat acest gen de orez spun că producătorii de alimente ar trebui să-l introducă urgent în cerealele de dimineață, prăjituri, biscuiți sau oricare alt fel de mâncare.