Tabu
HEALTH

Orjelet: cum să-l recunoaștem și să-l tratăm?

Orjeletul, denumit popular ulcior sau urcior, este o infecție bacteriană care apare pe marginile pleoapei. Situat la nivelul implantării unei gene, este cauzat de un blocaj la nivelul glandelor sebacee, responsabile de secreția de sebum. De obicei, se dezvoltă și dispare în câteva zile. Este o infecție ușoară.

  1. Ce este un orjelet?

Orjeletul este uneori numit și compère -oriole . Este o infecție bacteriană a marginii unei pleoape, centrată pe zona în care este implantată o genă. Acesta se numește folicul pilosebaceu. Infecția provoacă o mică umflare în jurul rădăcinii genelor, pe marginea pleoapei. Are dimensiunea unui bob de orz, de unde și numele de orjelet.

Acest furuncul mic crește de la rădăcina unei gene de la marginea liberă a pleoapei. Este o infecție foarte comună și inofensivă, deși potențial supărătoare. Infecția dispare de la sine după aproximativ o săptămână.

Uneori orjeleturile sunt confundate cu chalazionii. Un chalazion are aceleași caracteristici ca și orjeletul. Este o inflamație la nivelul unei glande responsabile de producerea unei substanțe care ajută la hidratarea ochilor. Cu toate acestea, chalazionul durează mai mult decât orjeletul și nu provoacă disconfort sau durere.

  1. Care sunt simptomele orjeletului și cum să-l recunoaștem?

Un orjelet seamănă cu o mică umflătură roșie. Cel mai frecvent apare pe pleoapa superioară sau inferioară. Un orjelet se dezvoltă în câteva zile când bacteriile, cel mai frecvent stafilococii, infectează baza genelor.

Deși nu este problematică, uneori poate crea o senzație de disconfort sau durere. Infecția este temporară și durează între câteva zile și o săptămână.

Pe lângă durere, orjeletul poate crea umflarea pleoapei, lăcrimare necontrolată, sensibilitate la lumină și o senzație de praf în ochi.

Pentru a recunoaște un orjelet, trebuie să îl observați cu atenție. Marginea pleoapei se înroșește și se umflă. Urmează o umflătură roșie foarte dureroasă care se formează de-a lungul marginii pleoapei la baza genelor. La nivelul orjeletului apare un punct alb plin de puroi.

  1. Ce cauzează apariția orjeletului?

Anumiți factori favorizează apariția orzului. Acesta poate fi cazul purtării lentilelor de contact dacă nu sunt respectate condițiile de igienă: spălarea mâinilor, curățarea zilnică etc.

Frecarea ochilor în mod regulat poate duce și la apariția orjeletului. Există și alte cauze precum: machiajul în jurul ochilor, uscarea ochilor, prezența unei boli de piele sau boli care îi fac mai susceptibili la infecții.

  1. Care sunt tratamentele pentru tratarea orjeletului?

Tratamentul orjeletului nu necesită antibiotice. Nu a fost dovedit că picăturile cu antibiotic funcționează, dar pot oferi o oarecare ameliorare a durerii.

Cel mai bun mod de a te vindeca rapid este aplicarea unei comprese calde pe ochiul afectat. Compresa sterilă trebuie scufundată în apă fiartă. Odată ce compresa este călduță, aplic-o pe ochi. În mod ideal, las-o timp de cincisprezece minute, umezind-o din nou de fiecare dată când se răcește. Repetă trei până la patru zile.

De asemenea, cel mai bine este să eviți să atingi orjeletul, să-l zgârii sau să încerci să-l spargi. Acest lucru ar putea înrăutăți lucrurile.

În timpul în care orjeletul este prezent, evită să porți lentile de contact sau machiaj. În cazuri excepționale, poate fi necesară drenarea orjeletului. Această procedură trebuie efectuată de un medic.

  1. Cum să previi apariția orjeletului?

Există câteva lucruri de făcut pentru a preveni orjeletul. Este recomandabil să te speli pe mâini în general înainte de a-ți atinge ochii. Mai ales dacă trebuie să porți lentile de contact.

Este important să îndepărtezi machiajul ochilor înainte de a merge la culcare. În plus, este mai bine să eviți să împarți produsele de machiaj cu alte persoane.

Pentru picături pentru ochi, acordă o atenție deosebită datelor de expirare. În plus, acestea nu trebuie folosite mai mult de o lună de la deschiderea flaconului.

Aceste măsuri preventive ajută la reducerea riscului apariției unui orjelet.

Dacă ai aplicat comprese în primele trei zile și situația nu s-a îmbunătățit sau s-a înrăutățit, este posibil să consulți un medic sau un oftalmolog.

ARTICOLE SIMILARE

Afla cateva obiceiuri care te ajuta sa-ti pastrezi silueta (partea II)

realitatea

Despre cum un simplu test de depistare a sarcinii a dus la dispariția broaștelor la nivel global

realitatea

Ce este un pulsoximetru și cum îți poate spune dacă ai Covid-19?

Andreea Damian

Ministerul Sănătății anunță extinderea listei de medicamente compensate și gratuite

Andreea Damian

Poate fi oprit coronavirusul odată cu venirea verii? Ce spun experții

Andreea Damian

Masa echilibrată: 8 reguli de aur pentru alcătuirea unei farfurii de slăbit impecabile

Andreea Damian

Scrie un comentariu