Tabu
CULTURESlider

Osemintele a două victime ale erupției Vezuviului au fost descoperite la Pompei

Scheletele au fost exhumate dntr-o vilă aflată la 700 de metri nord-vest de situl arheologic de la Pompei. Cu ajutorul tehnicii inventate de arheologul Giuseppe Fiorelli în 1863, cercetătorii au putut reconstitui pozițiile corpurilor din clipa impactului fatal. Această descoperire ar putea schimba data consemnată în istorie la care orașul antic a fost îngropat sub cenușă.

Reconstituirea

Rămășițele a două victime ale erupției Vezuviului din 79 d.Hr. au fost descoperite în timpul unor cercetări într-o reședință de la periferia celebrului oraș roman, conform comunicatului de presă de sâmbătă al sitului arheologic de la Pompei.

Scheletele victimelor au fost găsite într-un culoar de 2,2 metri lățime, care permitea accesul la etajul superior al reședinței. Datorită tehnicii inventate cu mai bine de 150 de ani în urmă de arheologul Giuseppe Fiorelli au putut fi reconstituite pozițiile corpurilor din ultimele clipe ale vieții.  

foto AFP / Parcul Arheologic Pompei / LUIGI SPINA

Conform cercetătorilor, este vorba despre doi bărbați: un tânăr și un adult. Cel dintâi avea între 18 și 25 ani, 1,56m înălțime și  purta o tunică scurtă. Vertebrele tasate din cauza muncii fizice epuizante le-au confirmat arheologilor că acestea ar fi osemintele unui sclav.

Al doilea  era un bărbat de 1,62m, care avea în jur de 40 de ani, îmbrăcat într-o tunică și un mantou de lână, despre care cercetătorii prespun că ar fi fost un nobil și proprietarul tânărului sclav de lângă el.

Declarațiile

„Este o descoperire extraordinară.” a comentat ministrul italian al Culturii Dario Franceschini. „Pentru prima dată în 150 de ani de la prima folosire a tehnicii a fost posibilă realizarea unor mulaje perfecte ale corpurilor și documentarea, grație noilor tehnologii, a ceea ce victimele purtau în momentul în care au fost omorâte de vaporii fierbinți ai erupției.”, a declarat Massimo Osanna, directorul sitului din Pompei pentru agenția italiană Ansa.

O nouă istorie?

Prezența unui mantou de lână pe corpul celei de-a doua victime sugerează că erupția vulcanului a avut loc în octombrie și nu în august, raportează cotidianul italian La Reppublica.

Pompei, orașul antic devastat de erupția Vezuviului în 79 d.Hr., este al doilea cel mai vizitat sit din Italia după Colosseumul din Roma, cu aproape  patru milioane de vizitatori în 2019. 

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Celine Dion și-a cumpărat palat zburător

Andreea Damian

Începe Lovestruck Festival: trei zile de concerte, expoziţii, ateliere, teatru, film Şi dans dedicate iubirii

Andreea Damian

7 INTREBARI despre sinuciderea ratata a lui ADRIAN NASTASE

realitatea

Costin Mărculescu și-a presimțit moartea. Mesajul sfâșietor trimis de actor celui mai bun prieten

Andreea Damian

„Cu susu-n jos”: Expozitie de Philippe Ramette

Kim Kardashian susține că a găsit leacul pentru boala incurabilă de care suferă

Andreea Damian

Scrie un comentariu