Tabu
LIFESTYLESlider

Paharele reutilizabile fac mai mult rău mediului decât cele de unică folosință

Paharele de carton sau din plastic tare sunt alternativa reutilizabilă la cele de unică folosință. Dar o persoana obișnuită nu le folosește suficient de multe ori înainte de a le arunca, potrivit lui Caroline Wood, cercetător în securitatea alimentelor la Universitatea din Sheffield.

O cană reutilizabilă ar trebui să fie folosită între 20 și 100 de ori pentru a avea emisii mai mici decât una de unică folosință. Acest lucru se datorează faptului că se produc mai multe emisii de seră atunci când se face un produs durabil și, de asemenea, pentru că trebuie spălate între utilizări.

În ciuda creșterii popularității pentru cănile reutilizabile, acestea reprezintă doar cinci la sută din vânzările totale. „Adevărul inevitabil este că pur și simplu oamenii aflați pe fugă nu își amintesc de ea, mai ales să o poarte cu ei și să o spele după utilizare”, este de părere Wood.

Paharele de cafea de unică folosință sunt un „simbol” al societății moderne. În luna mai a acestui an, Consiliul UE a decis interzicerea din 2021 a anumitor articole de unică folosință fabricate din plastic, în cazul cărora există alternative pe piață: bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, bețișoarele pentru baloane, precum și paharele, recipientele pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat și toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile. O decizie istorică, aplaudată de activiștii de mediu!

Din cauza unui strat subțire din plastic de pe aceste pahare din „carton”, centrele de reciclare a hârtiei nu le pot prelucra, majoritatea fiind trimise la depozitele de gunoi sau incinerate. Paharele reutilizabile afectează mediul. La fabricarea lor se consumă multă energie și se generează emisii de gaze cu efect de seră. „După ce iei în considerare toate costurile de mediu suportate de-a lungul producției, utilizării și eliminării unui pahar de cafea, poate fi o opțiune mai bună în unele zone să duci pahare folosite la o uzină locală de energie pentru deșeuri, mai degrabă decât să le transporti pe distanțe lungi pentru a fi reciclat”, crede Caroline Wood.

Paharele compostabile pot părea o alternativă bună, dar trebuie colectate în pubele speciale care sunt complet separate de materialele care nu sunt compostabile. În prezent, România nu are infrastructura necesară pentru a prelucra acest flux de deșeuri, așa că, de cele mai multe ori, ajung în depozitul de deșeuri sau sunt incinerate.

Deși Parlamentul European va interzice produsele de unică folosință, comportamentul consumatorilor de cafea nu se va modifica. Suntem încă dependenți de aceste produse și nu există semne că am putea renunța la ele.

Se estimează că paharele de unică folosință reprezintă mai puțin de 5% din amprenta totală de carbon a unui latte savurat la cafenea de la intrarea în campus, spre exemplu. Luați în considerare îngrășământul folosit pe plantațiile de cafea, combustibilul ars pentru transportul cafelei, energia folosită pentru prepararea ei și așa mai departe.

Caroline Wood le sugerează oamenilor să renuțe la cafea și să redescoperea încântarea de a savura ceaiul de la ora 5 servit într-o ceșcuță de porțelan.

 

ARTICOLE SIMILARE

Sore, prima imagine cu noul iubit

Andreea Damian

Anunțul neașteptat făcut de Britney Spears, la câteva zile după ce a spus că este însărcinată

Andreea Damian

Cum ar arăta celebritățile fără trăsătura lor distinctivă

Tabu Tabu

Brigitte Pastramă s-ar putea să fie din nou însărcinată! Cine a dat-o de gol

Tabu Tabu

Miley Cyrus își vinde noul album împreună cu un prezervativ

Andreea Damian

Fotografie Sorin Onisor – Maroc

realitatea

2 comentarii

Scrie un comentariu