Halitofobia sau teama de a nu mirosi propria respirație urât mirositoare nu este un concept nou. De fapt, aproximativ 25% din populația lumii au de fapt halitoză. Dar în timpul pandemiei coronavirusului – când suntem obligați să purtăm măști de protecție – respirația urât mirositoare este problematică pentru mulți dintre noi.
Respirația neplăcută este mascată cu gumă de mestecat (deși e neplăcut să mesteci sub mască) și nu rezolvată. Mirosul neplăcut din gură sau numit în termeni medicali halitoză, afectează oamenii din lumea întreagă, indiferent de vârstă, gen și etnie. Mirosul neplăcut din gură este produs de eliminarea în aerul expirat al compușilor sulfuroși volatili cum ar fi hidrogenul sulfurat, metilmercaptanul și sulfura de dimetil, alteori întreținut de compușii cadaverinici, indol și skatol.
Majoritatea oamenilor nu vor putea să-ți simtă deloc respirația, deoarece poți acoperi fața cu mască de protecție. Dezavantajul este că îți miroși propria respirație, dând naștere așadar halitofobiei. Chestia este că majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de cum le miroase respirația. Pânaă acum. Purtarea unei măști de protecție ar trebui să oprească răspândirea coronavirusului, împiedicând stropii să circule prin aer. Dar asta înseamnă că atunci când expiri, aerul rămâne în mască, ceea ce este puțin inconfortabil, deoarece mediul este umed, cald și miroase.
Cauzele unui miros neplăcut din gură pot fi multiple, așa ca:
- cauze orale patologice (paradontita, buzunarele paradontale, stomatită, rinită, faringită);
- cauze orale non-patologice (fumatul și resturile alimentare, cafeaua);
- cauze sistemice patologice (diabetul zaharat, insuficiență hepatică și renală, infecții pulmonare);
cauze sistemice de origine non-patologice (metaboliți ai alimentelor ingerate cum ar fi usturoiul și ceapa); - la administrarea unor medicamente sau halitoza psihogenică (halitophobia).
Respirația urât mirositoare, deseori este simptomul unor boli digestive, cele mai frecvente fiind infecția cu H.pylori; boala de reflux gastroesofagiană, ciroza hepatica, cancerul de colon și altele.
Desigur, problemele dentare sunt, de asemenea, o sursă a respirației urât mirositoare, inclusiv carii și afecțiuni gingivale. O igienă orală bună, cum ar fi folosirea aței dentare, a apei de gură, periajul și controale regulate la dentist va ajuta la reducerea problemelor dentare și a respirației urât mirositoare.