Vânt, ploaie, ninsori, frig, izolare, căldură excesivă … Iarna mai mult ca oricând, buclele trebuie să fie îngrijite. Sfaturi prețioase de la specialiști din Paris.
O dată cu apariția frigului, părul suferă foarte mult. Acesta în primul rând se deshidratează. Când e frig, ridicăm căldura și scoatem puloverele și eșarfele din lână, care denaturează textura buclelor și le fac să se electrizeze.
Micro-pauze pentru reparare
„Indiferent de anotimp, acest tip de păr trebuie hrănit”, insistă Aline Tacite, proprietarea unui salon din regiunea Parisului. În carantină, „femeile au avut grijă de ele însele și, datorită numeroaselor tutoriale video postate pe internet, au găsit timp să învețe despre natura părului lor”, spune Nicolas Waldorf, hairstilist. Acesta din urmă fiind, prin definiție, mai fragil decât cel al părului neted sau suplu. „Pe părul creț, fiecare convoluție prezintă o micro-pauză care trebuie reparată”, explică el.
O coafură de protecție
Capetele despicate, culoarea plictisitoare, lungimile care devin mai subțiri, încrețite și încurcate … acestea sunt semnele multiple ale deshidratării capilare. Mai frecventă iarna, această situație necesită o rutină specifică. Primul pas este adoptarea unei coafuri de protecție. Împletiturile simple și cocuri lejere ajută la păstrarea hidratării naturale, limitând în același timp degradarea.
Ambii experți recomandă, de asemenea, purtarea unei eșarfe de mătase sau sintetice noaptea. „Fibrele mătasei ajută la menținerea hidratării scalpului, în timp ce bumbacul îl va absorbi. Această țesătură menține, de asemenea, forma buclei și previne despicarea capetelor”, explică Aline Tacite. O alternativă la eșarfă, cocul în vârful capului este, de asemenea, o modalitate bună de a menține buclele elastice timp de câteva zile.
În cele din urmă, pentru cei care poartă o perucă, aceasta nu joacă un rol protector, dimpotrivă. „Cu o perucă, părul nu mai respiră, mai ales dacă este împletit foarte bine dedesubt”, adaugă hairstilista, care împărtășește sfaturile sale pe Instagram.
Un șampon în trei pași
Iarna, ar trebui să limitați și numărul de șampoane. „Nu am inventat încă o modalitate mai bună de hidratare a părului decât sebumul natural. Cu toate acestea, cu cât spălăm părul mai mult, cu atât îi atacăm mai mult din cauza apei excesiv de dure, a produselor nepotrivite și cu atât dezechilibrăm mai mult secreția naturală de sebum”, insistă Nicolas Waldorf, expert în transformarea părului.
La spălare, el recomandă utilizarea unei formule care nu conțin sulfați, siliconi sau parabeni. Acest tip de produs de curățare nu face spump, „trebuie să freci tot capul pentru a-l emulsiona prin masarea lungimilor și mai ales a scalpului pentru a îndepărta reziduurile”, completează el.
Uscare în aer
După clătire, cei doi experți recomandă utilizarea unei creme hidratante care va fi urmată de o altă clătire, înainte de a termina cu un produs de coafare adaptat tipului de bucle. Când părul este curat și hrănit, este mai bine să îl uscați natural sau cu un uscător de păr în poziția de ventilație medie. Pentru fibrele slăbite și deshidratate, poate fi necesar un tratament la jumătatea săptămânii.