Paste 2012
Pastele – Invierea Domnului
“Paste” este un cuvant care vine in limba romana prin filiera greco-latina din teremenul ebraic “pesah”, iar cel ebraic din limba egipteana “paseh” si inseamna “trecere”. Pastele este o sarbatoare pe care o intalnim atat la crestini, cat si la iudei. Crestinii prin Paste sarbatoresc Invierea Domnului, iar evreii eliberarea din robia egipteana. Spre deosebire de Pastele crestin care este praznuit obligatoriu duminica, Pastele evreiesc poate fi sarbatorit in orice zi a saptamanii.
Sarbatoarea Sfintelor Pasti – anticipare a invierii noastre
Sarbatoarea Sfintelor Pasti este si o anticipare, o arvuna, a invierii noastre cand va fi Invierea cea de obste. Invierea lui Hristos ne priveste pe toti, pe fiecare in parte si pe toti laolalta, pentru ca El, inviind din morti, S-a facut “incepatura a invierii celor adormiti” (I Corinteni 15, 20).
Pastele cea mai veche sarbatoare crestina
Pastele este sarbatoarea Invierii Domnului. Pastele a fost sarbatorit inca din epoca apostolica. Pastele nu este doar cea mai veche sarbatoare crestina, ci este si inceputul tuturor sarbatorilor si praznicelor crestine. De data Pastilor este legata “succesiunea si denumirea duminicilor si a saptamanilor de peste an, cu Evangheliile si Apostolele care se citesc la Liturghie in tot cursul anului, ordinea celor 11 pericope evanghelice care se citesc la Utreniile duminicilor, cu luminandele si stihirile evanghelice respective, precum si ordinea celor opt glasuri ale cantarilor Octoihului” (pr. prof. Ene Braniste).
Pastele Crucii si Pastele Invierii
La inceput, Pastele nu a fost sarbatorit in acelasi fel in toata lumea crestina. Cercetatorii sustin ca in Biserica primara au existat mari diferente in ceea ce priveste dat si modul sarbatoririi. Crestinii din partile Asiei si Siriei sarbatoreau mai intai moartea Domnului (Pastile Crucii) la 14 Nisan, apoi Invierea (Pastile Invierii) la 16 Nisan, indiferent de ziua in care cadea aceasta data. Ei erau numiti si “quartodecimani”, fiindca sarbatoreau Pastile la 14 Nisan, adica in aceeasi zi cu iudeii.
Iudaizantii mai moderati (“protopashitii”) sarbatoreau Pastile duminica, insa intotdeauna legau aceasta duminica de Pastile iudaic. Cea mai mare parte a crestinatatii sarbatoarea moartea Domnului intotdeauna in Vinerea cea mai apropiata de 14 Nisan, iar Invierea – in duminica urmatoare, care cadea totdeauna dupa 14 Nisan sau dupa prima luna plina, dupa echinoctiul de primavara.
Uniformizarea datei Pastelui
La Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325 s-a stabilit:
Pastele trebuie sarbatorit in fiecare an duminica; Aceasta duminica va fi cea imediat urmatoare lunii pline de dupa echinoctiul de primavara. Daca aceasta duminica cade odata cu Pastile iudeilor, Pastele va fi sarbatorit in duminica urmatoare.
Data Pastelui pe perioada anilor 2011-2025
2011 – 24 aprilie
2012 – 15 aprilie
2013 – 5 mai
2014 – 20 aprilie
2015 – 12 aprilie
2016 – 1 mai
2017 – 16 aprilie
2018 – 8 aprilie
2019 – 28 aprilie
2020 – 19 aprilie
2021 – 2 mai
2022 – 24 aprilie
2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie
Mai multe AICI!