Pe cât de multe regiuni sunt în Italia, pe atât de multe tipuri și forme de paste există. Și pentru fiecare în parte există un sos care merge mai bine decât altele.
Sunt puține paste cum sunt farfalle (asemănătoare cu niște fundițe) care să se potrivescă lângă orice fel de sos ai găti.
Regula generală este că pastele delicate se potrivesc cu sosurile ușoare, iar cele mai mari și cu o structură mai densă cu sosurile mai grele.
- Conchiglie se potrivesc cu sosuri cu brânzeturi, cu carne, cu Pesto, cu legume sau le poți folosi în salate de paste.
- Farfalle sunt perfecte și simple doar cu puțin unt sau ulei, cu sosuri cu parmezan, carne, cu pesto, cu fructe de mare, cu sos de roșii sau în supe.
- Fettuccine – sunt paste care se potrivesc cu sosuri albe pe bază de smântână, unt și brânzeturi, cu fructe de mare sau legume
- Fusilli sunt perfecte dacă vrei să faci paste la cuptor sau salate de paste, cu sosuri cu carne, sosuri cu roșii sau sosuri Pesto.
- Macaroni sunt ideale la cuptor, cu unt sau ulei, sosuri cu brânzeturi, dar și cu legume
- Orecchiette primesc lângă ele sosuri cu carne, sosuri Pesto și legume, dar pot fi puse și în salate.
- Pappardelle sunt perfecte lângă sosuri ragu
- Spaghetele pot fi delicioase lângă sosuri cu carne sau roșii, dar și lângă sosuri albe.
- Penne Rigate pot fi puse la cuptor, le poți face un sos cu brânzeturi sau cu legume și le poți folosi și în salate calde de paste.