Tabu
CULTURESlider

PASTILA de ARTĂ ⎪ Antoni Gaudí și povestea Casei Milà

1905, Barcelona. Înstăritul Milà are o comandă pentru arhitectul Antoni Gaudí. Își dorește să construiască un imobil luxos; un apartament de 1000mp pentru proprietari și câteva etaje destinate altor locatari. Nimic nu ar fi putut să-l provoace și să-l satisfacă mai mult pe Gaudí, care adoră proiectele grandioase…

Pau Audouard Deglaire, Antoni Gaudí, 1878, fotografie 

O viziune îndrăzneață 

Arhitectul hotărăște să gândească măreț. Fiecare apartament și chiar fiecare tavan are o formă unică, irepetabilă. Planul său prevede un acoperiș pe care este instalată o terasă cu câteva statui stranii. În realitate, cele din urmă nu sunt decât niște elemente utilitare pe care Gaudí le-a transformat, cu multă inventivitate, în detalii decorative. 

Însă  ceea ce impresionează cel mai mult trecătorii este fațada edificiului. Inspirat de frumusețile naturii, arhitectul renunță la linii drepte și forme rigide în favoarea unor curbe și onduleuri pline grație și fluiditate. 

Sus: acoperișul și șemineele Casei Milà, construite de arhitectul Gaudí între 1906 și 1910, Barcelona, foto: Jean-Christophe Benoist
Jos: Antoni Gaudí, Fațada Casei Milà, 1906, desen, foto: Amadalvarez

Gusturile nu se discută?

În mod evident, o astfel de clădire nu este pe placul tuturor. Câțiva locuitori o poreclesc „La Pedrera” („Cariera în piatră”). Mai grav este că stabilimentul nu le place nici consilierilor municipali. 

Edificiul este prea înalt și invadează spațiul pietonal. Cu toate acestea, muncitorii de pe șantier nu se preocupă deloc de respectarea normelor, iar Gaudí nu se lasă descurajat sau intimidat. 

Dacă vor să modifice dimensiunile clădirii pentru a respecta regulile planului urbanistic, cei din administrație trebuie să instaleze o placă pe care să consemneze că-și asumă vina acestei teribile „amputări”. Acesta este mesajul pe care Gaudí  li-l transmite autorităților. Fără să aștepte vreun răspuns, arhitectul continuă lucrările pentru Casa Milà. 

Proprietarul este somat să plătească o amendă colosală. Relația dintre el și  Gaudí  se degradează din pricina viziunilor divergente, iar cel din urmă se vede obligat să-și tempereze creativitatea. 

În ciuda istoriei sale tumultoase, Casa Mila este, în prezent, considerată o adevărată operă de artă și, totodată, alături de alte construcții imaginate tot de fabulosul Gaudí, este unul dintre monumentele-reper ale orașului Barcelona. 

Casa Milà, proiectată de arhitectul Antoni Gaudí, în timpul lucrărilor, foto din Casa Milà: La Pedrera, o sculptură arhitectonică de Lionel Sosa et Alberto Rodríguez


ARTICOLE SIMILARE

Cum să repari o unghie ruptă fără să o tai. 4 trucuri istețe!

Andreea Damian

Cum a ajuns pe Netflix femeia care a inventat ciorba rădăuțeană 

Andreea Damian

Gal Gadot, în rolul unei eroine poloneze care a salvat mii de copii evrei în timpul Holocaustului

Andreea Damian

Pro TV a dat startul filmărilor pentru Protevelion. Andreea bălan, apariție uluitoare / Cine sunt prezentatorii

Andreea Damian

Prințul Harry și Meghan au adus fiecare câte un omagiu Prințesei Diana

Andreea Damian

Vedetă iUmor, bătută la metrou, după ce a înjurat un bărbat din greșeală

Andreea Damian

Scrie un comentariu