Tabu
CULTURESlider

PASTILA de ARTĂ ⎪ În opinia lui Marval

Sfârșit de secol XIX. Jacqueline Marval este enervată din pricina discuțiilor aprinse despre artă…

Aflați sub imperiul sfintelor reguli impuse de Academie, câțiva pictori, prieteni cu Jacqueline Marval, se lansează în conversații interminabile despre cea mai bună manieră de a reprezenta arta. Unica părere fundamental diferită îi aparține lui Marval. 

O viață aranjată 

Tânăra este pasionată de pictură, însă nu are niciun fel de pregătire în domeniu. Conform năzuințelor părinților ei, Marval se mărită de la o vârstă fragedă și se pregătește, tot împotriva voinței proprii, pentru o carieră în învățământul primar. Locuiește în apropiere de Grenoble, un oraș pe care mai că îl detestă și are o viață aranjată după bunul plac al celor din jurul său.

Decide că nu mai poate trăi după regulile altora, renunță la tot și se mută definitiv la Paris. Ca să se poată întreține, se angajează într-un atelier, pe un post de croitoreasă. Din când în când, mai câștigă un ban în plus, pozând ca model pentru vecinii săi, tineri pictori aspiranți la o viață dedicată artelor vizuale. 

Jacqueline Marval, Autoportet, cca 1900, ulei pe pânză, Mainssieux, Voiron

Arta fără reguli 

Începe să petreacă din ce în ce mai mult timp în compania acestora. Într-una dintre seri, Marval își dă seama că este sătulă până peste cap de discuțiile interminabile despre artă și se apucă să deseneze pe niște pachete de țigări. Câteva linii fine iau forma unor peisaje fantastice, sub privirile captivate ale prietenilor săi. 

Pentru Marval, pictura trebuie să fie spontană și fără înflorituri inutile. Gestul ei este îndeajuns de convingător pentru toți cei de față: pentru a crea liber, e nevoie să te debarasezi de reguli. 

Jacqueline Marval, Natură moartă cu ceainic, 1889, ulei pe pânză, 38 x 46 cm, Comité Jacqueline Marval, Paris

În urma întâmplării, tânăra este admisă într-un mic grup de artiști. Primele sale opere, mult prea novatoare, nu sunt deloc pe placul cumpărătorilor. Fiindcă duce o viață mizeră și nu-și permite luxul de a-și cumpăra pânze pentru tablouri, începe să le construiască tăiându-și propriile draperii. Iubirea pentru artă o ajută să nu descurajeze. 

Jacqueline Marval, Odaliscă cu ghepard, 1900, ulei pe pânză, 100 x 200 cm, Comité Jacqueline Marval, Paris

Geniul lui Marval

În 1901, cunoaște, în sfârșit, succesul. Este remarcată de vânzătorii de artă și devine aproape instant o figură a avangardei. Pânzele sale sunt expuse lângă cele ale prietenilor săi, pictori profesioniști, printre care se numără și Matisse. 

Dintr-odată, Marval este în centrul atenției și se bucură de admirația tuturor, în special de cea a amicilor ei. În scrisorile acestora,  este supranumită „geniala”. Iar totul s-a întâmplat grație curajului de a-și exprima o părere…

Jacqueline Marval, Odaliscele, 1902 – 1903, ulei pe pânză, 195 x 230 cm, Muzeul din Grenoble 

ARTICOLE SIMILARE

Melanie Griffith are nasul distrus de cancer. A avut curaj să pozeze nemachiată

Andreea Damian

Tendințe în frumusețe | Cosmeticele pe bază de ceapă. Când și cum să le incluzi în rutina ta de beauty

Andreea Damian

Naomi Campbell, însărcinată? Modelul pune capăt speculațiilor cu o dovadă de necontestat

Andreea Damian

Cum arată și cât a costat inelul cu diamante pe care Ianis Hagi i l-a dat iubitei sale, când a cerut-o în căsătorie 

Andreea Damian

Cum arată acum și cu ce se ocupă în prezent Cătălin Josan, câștigătorul Megastar 2006

Andreea Damian

Ce riscuri îşi asumă utilizatorii aplicaţiei care „îmbătrâneşte” feţele

Andreea Damian

Scrie un comentariu