Tabu
BEAUTYWhat's hot

Pastilele de slabit – Iata de ce pot duce la deces!

Saptamana trecuta o tanara de 27 de ani din Arad a intrat in coma si apoi a murit. Medicii au declarat ca niste prafuri de slabit ar fi dus la acest deznodamant. Pastilele de slabit, prafuri sau orice forma de supliment care “ajuta” la scaderea in greutate poate duce aici daca administrarea lor nu este recomandata de un doctor. E drept, de regula un medic face ceea ce trebuie sa faca si iti recomanda metode mai sanatoase si fara efecte adverse pentru organism, dar care conduc la rezultate mult mai incet. Dar ce ai prefera, sa fii sanatoasa si slaba sau bolnava si slaba?

Slabitul rapid e un soc pentru organism si nu e nici estetic, pentru ca ramane un surplus de piele. Pentru a afla mai multe despre ce reprezinta pastilele de slabit mai exact si care sunt nocive pentru organism, am vorbit cu Iulia Preda, Farmacist si Doctor in Stiinte Medicale (www.pharmadvisory.ro).

Tabu:  Sunt pastilele de slabit recomandate sau este o moda?
Iulia Preda: Medicatia de slabit este din ce in ce mai la moda iar disperarea pentru a slabi si a ajunge in standardele ”impuse de media” este din ce in ce mai acuta. Ca specialist, am sustinut de fiecare data ca excesul nu face bine si ca nu se poate slabi rapid si sanatos. Daca te-ai ingrasat in 10 ani, nu poti sa slabesti in doua luni pentru ca supui organismul la un stres foarte mare iar dupa ce ai oprit dieta sau medicatia de slabit, te vei ingrasa chiar mai mult decat inainte de inceperea dietei. A slabi sanatos si a te mentine nu se face cu pastile cumparate de pe internet si nici din piata. Fara recomandarea unui specialist care sa faca inainte o analiza si sa descopere motivul din cauza caruia ne-am ingrasat, nu recomand nimanui sa se apuce de o cura drastica, fie ea si foarte mediatizata. Si niciodata  o dieta care scoate elemente de baza din nutritia zilnica nu este o dieta sanatoasa. Trebuie sa tinem cont de faptul ca organisamul nostru are nevoie de toate elementele: grasimi, carbohidrati, proteine, zaharuri, dar in cantitati echilibrate. Trebuie sa avem mare atentie in primul rand, atunci cand cumparam un aliment, sa citim eticheta! Este primul lucru pe care l-as recomanda.

Ce impact pot avea asupra sanatatii, mai exact?
I.P.: Ceaiurile si pastilele de slabit cumparate de pe internet sau din diverse locuri dubioase si care sustin ca poti slabi utilizandu-le 5 kg in doua zile, pentru mine nu sunt altceva decat otrava! Nicio planta nu poate produce un asa dezechilibru in organism. Poate doar o substanta chimica. Fiti atenti la eticheta! Nicio persoana responsabila nu poate sa accepte sa isi introduca singura substante chimice in organism, substante care sa o faca sa slabeasca rapid. Slabitul rapid nu este nici normal si nici sanatos. Cititi eticheta inainte de a consuma un produs! Daca deschizi cutia unui asltfel de ceai “minune” vei observa ca ea contine un praf cu o culoare dubioasa si un miros pe masura. Este foarte costisitor sa se faca o analiza de dozare a tuturor produselor din plante, atat capsule cat si ceaiuri, pentru a vedea ce contin. Practic pot contine orice. Avem curajul sa consumam un produs care poate contine orice si care poate fi dificil si costisitor de testat? Sunt mii de produse care se supun legii  suplimentelor alimentare si alimentelor si daca nu se poate altfel, macar noi cei care ingeram produsul sa fim atenti pentru ca nimeni nu are grija de tine mai mult decat tu insuti.

Ce le recomanzi femeilor care vor sa slabeasca si sunt tentate de a folosi astfel de produse?
I.P.: Exista ceaiuri de slabit  traditionale, de pe plaiurile mioritice precum: ceaiul de menta, ceaiul de soc, ceaiul de coada calului, ceaiul de urzica, ceaiul de papadie, ceaiul de anghinare, dar niciunul nu trebuie consumat in exces si nu pentru perioade de timp indelungate. Le putem folosi de 2 ori pe zi, timp de maximum 3 luni, dupa care facem o pauza de 2-3 luni. Cel mai recomandat ar fi ca aceste plante traditionale sa le cumparati vrac, adica planta intreaga si nu facuta pulbere. Sa fim atenti si sa le achizitionam din locuri specializate: farmacii si plafare. Astfel, cu planta intreaga, suntem siguri ca vom consuma produsul pe care-l sustine eticheta. Intr-un praf, este mai greu sa ne dam seama ce contine.

Pe langa ceaiuri recomand si beneficul sport si masaj. Sunt metode verificate si testate de mii de ani. Ca specialist in domeniul medical, NU recomand pastilele de slabit! Mai ales cele luate fara indrumarea unui medic specialist si fara analize!

Ce le face nocive pentru corp si care sunt ingredientele pe care le contin si de care ar trebui sa ne ferim?
I.P.: Pastilele de slabit care ajung la noi in tara “spun”, de cele mai multe ori, ca au in compozitie substante naturale, fara reactii adverse. Cine le verifica insa? De cele mai multe ori, la un control de rutina, s-a demonstrat ca sunt substante chimice in locul asa-ziselor plante. Am spus si mai sus ca este foarte greu sa verifici si ca totul se face pe raspunderea celui care comercializeaza si care doar declara pe proprie raspundere ca acele suplimente de slabit sunt in regula. Cine crede? Noi toti, iar in spatele acestor declaratii si a acestor oameni fara constiinta se ruleaza sume de milioane de euro. De ce? Pentru ca avizele sa iau doar pe hartii. Institutul de bioresurse alimentare este cel care lasa aceste suplimente pe piata fara sa le testeze chimic. Ii cere distribuitorului sa vina cu un teanc de acte, de obicei aduse din China, care sa arate ca ce vrea el sa vanda nu este nociv. De ce nu se modifica legislatia? COSTA! Si asa ajung pastile de slabit sa fie inregistrate pe banda in Romania: contin in loc de plante o substanta numita sibutramina, substanta interzisa pe piata farmaceutica. Ce face sibutramina?

 Sibutramina este un inhibitor neurotransmiţător care reduce asimilarea de serotonina (cu 53%), norepinefrina (cu 54%) si dopamina (cu 16%), crescand nivelul acestor substante in sinapsele neurale si inducand senzatia de satietate, influentand apetitul.

Sibutramina, derivat de amfetamina care, intr-o cantitate necontrolata, poate provoca persoanelor ce iau acel supliment alimentar tot felul de efecte secundare, precum nervi, irascibilitate, probleme de ritm cardiac si lipsa poftei de mancare. Cercetarile au aratat ca sibutramina poate provoca afectiuni cardio-vasculare si chiar infarct. Rezultatele cercetarii au mai aratat ca eficienta medicamentelorin materie de slabit nu este atat de mare, iar pacientii se pot ingrasa foarte rapid dupa stoparea tratamentului.

In concluzie, in loc de plante inghitim substante chimice care ne pot provoca moartea, dupa cum s-a si intamplat in cazuri din trecut.

Trebuie sa fie recomandate de medic. Pot fi ele recomandate de vreun medic?
I.P.: Toate substantele chimice trebuie recomandate de un specialist si in urma unor analize. Dar atata vreme cat ceva scrie pe eticheta si altceva este in interior, putini specialisti isi iau responsabilitatea de a prescrie ceva de pe piata despre care nu sunt siguri. Problema trebuie vazuta de la radacina, respectiv de la legislatie. Medicatia de slabit din plante nu poate fi recomandata decat atunci cand suntem siguri de continut. Si acest lucru il putem extrapola catre toate suplimentele din plante. Asa ca, daca vrem sa slabim cu plante, folositi plantele intregi, cele recomandate mai sus, plante culese personal sau cumparate din plafar, pentru a fi siguri ca au fost pastrate in conditii optime. Plantele pastrate in conditii nefavorabile pot dezvolta tot felul de mucegaiuri toxice care sa ne faca mai mult rau decat bine.

Exista cateva pastile de slabit si in farmacii. Ar trebui sa ne temem si in cazul lor?
I.P.: Medicatia existenta in farmacii se recomanda strict de catre medicii specialisti endocrinologi atunci cand exista o problema legata de metabolism si care poate fi rezolvata doar prin medicatie. Niciodata aceste medicamente de slabit nu trebuie recomandate si luate dupa ureche. Dezechilibrele produse de ele pot fi foarte grave. In plus, daca nu sunt luate dupa o schema corecta, la incetarea tratamentului ne putem ingrasa intr-un mod accelerat si putem dezvolta si multe alte boli legate de obezitate.

Foto: Shutterstock

ARTICOLE SIMILARE

Pleoapele căzute: 4 sfaturi profesionale pentru a vă deschide ochii cu machiaj

Andreea Damian

Cum te vopsești acasă ca la salon: sfaturi de la profesioniști

Andreea Damian

PRINTUL CHARLES divorteaza de CAMILLA / Noua aleasa este o ROMANCA?

realitatea

Bianca Dragusanu se pregăteşte de judecată

Julianne Moore este imaginea BVLGARI

realitatea

Ce copil de vedeta va nasi GABI FIREA

Scrie un comentariu