Într-o perioadă în care poluarea aerului din Delhi a ajuns la niveluri periculoase, un bar de oxigen din capitala indiană oferă clienților ocazia să inspire de oxigen aromat, purificat, contra cost.
În ultima săptămână, Delhi a cunoscut o criză a ceea ce înseamnă sănătate publică, autoritățile declarând de două ori stare de urgență din cauza poluării și închiderea școlilor, în timp ce sfătuiau bătrânii și pe cei cu copii sugari să nu-și părăsească locuințele.
Sâmbătă (16 noiembrie), Delhi a fost învăluit într-o nuanță de un galben pal, iar un indice oficial al calității aerului se situa între niveluri „foarte joase” până la „severe”. Un bar local – Oxy Pure, a venit cu o ofertă inedită – clienții pot inspira oxigenul infuzat cu uleiuri esențiale, cum ar fi lavandă și lemongrass, prin tuburi atașate la nas, cu o sesiune de 15 minute costând 5,68 dolari. Deci s-a ajuns la asta, undeva în lume cineva vinde aer.
“Există un răspuns extraordinar la acest bar de oxigen din Delhi”, a spus proprietarul Ayavir Kumar, 26 de ani, care a deschis Oxy Pure în mai, adăugând că oxigenul purificat poate oferi oamenilor o pauză de la aerul toxic, oboseală, tulburări de somn și chiar depresie. “Primim 30-40 de oameni care vin să consume aer oxigenat în fiecare zi. De asemenea, furnizăm cutii portabile clienților care pot transporta aerul acolo unde doresc”, a adăugat el. Unii clienți, care suferă de efectele nocive ale poluării – mâncărimi ale ochilor, infecții ale nasului și gâtului – spun că nu sunt siguri dacă terapia a avut un efect mai degrabă psihologic, dar i-a făcut să se simtă reîmprospătați.
Alți clienți au mai spus că terapia le energizează organismul, calmează nervii și ajută la somn. “Oamenii pot avea diferite motive … dar da, când poluarea ne sufocă literalmente, 15 minute de oxigen fac minuni”, a spus unul dintre clienții barului.
Mulți locuitori ai orașului Delhi au fost stupefiați de conceptul barului, postând pe rețelele de socializare comentarii de genul: „Acest oraș a înnebunit oficial”. Medicii spun că a respira oxigen pentru o perioadă scurtă de timp, chiar și în concentrații mari, nu aduce niciun beneficiu, adăugând că vânzarea aerului în baruri pentru diverse beneficii nu se bazează pe nicio bază științifică. În condiții normale, aerul respirat de oameni conține doar aproximativ 20% oxigen. Nivelurile extrem de ridicate de oxigen pot fi de fapt dăunătoare, ele pot chiar să provoace leziuni pulmonare.
Delhi, un oraș cu o populație de 25 de milioane, a fost clasat printre cele mai poluate orașe din lume în ultimii ani.