Ştim de existenţa şi de riscurile cancerului mamar şi ale cancerului de col uterin datorită numeroaselor campanii mondiale în domeniu. Multe dintre noi merg regulat la controale la doctorul oncolog şi fac testul Babeş Papanicolau anual. Cu toate acestea, puţine dintre noi ştiu despre cancerul oral, factorii de risc şi modalităţile de depistare.
Anual, la nivel mondial, sunt detectate peste 640.000 de cazuri de cancer oral, iar 45% dintre bolnavi mor la 5 ani de la diagnostic, deoarece majoritatea cazurilor sunt descoperite prea târziu, în ultimele stadii de evoluţie. Există însă şi veşti bune: atunci când acest tip de cancer este descoperit în fazele iniţiale de dezvoltare, rata de supravieţuire este de 80-90%!
Lansat în premieră în România, Oral Cancer Screening de la DENT ESTET este singurul test disponibil din ţara noastră care poate detecta, în doar câteva minute şi fără niciun pic de durere, orice formă de leziune pre-canceroasă şi canceroasă. Testul costă 150 de RON şi, deoarece procedura nu este iradiantă, repetarea lui este recomandată odată la 6 luni, ca şi în cazul testului Babeş Papanicolau.
De ce să faci testul Oral Cancer Screening?
• simptomele cancerului oral nu sunt vizibile cu ochiul liber sau ușor de observat, iar extinderea cancerului oral este rar asociată cu dureri acute
• mai mult de 2/3 din totalitatea cancerelor orale sunt diagnosticate abia în stadiile avansate. Depistarea timpurie (în stadiul zero spre unu) a cancerului oral înseamnă o rată de supraviețuire de aproximativ 80%.
• testul DENT ESTET Oral Cancer Screening este realizat cu ajutorul Sapphire Plus Lesion Detection, cel mai performant aparat de screening pentru cancerul oral disponibil la momentul actual în lume.
Printre factorii care contribuie la apariţia cancerului oral se numără consumul de tutun şi alcool (riscul de a dezvolta această boală creşte cu 15% în rândul celor care fumează şi consumă alcool), virusul HPV (un virus care se transmite pe cale sexuală, tot mai întâlnit în cazul tinerilor, mai ales din cauza practicării sexului oral neprotejat), expunerea la radiaţiile ultraviolete, vârsta (riscul de îmbolnăvire creşte după 40 de ani) şi o dietă slabă în legume şi fructe.