Ne plac unghiile frumoase si lungi, insa, nu toate femeile se bucura in mod genetic de aceasta trasatura, astfel ca exista manichiura cu gel. Victoria Beckham si Jennifer Lopez sunt doar doua dintre cele mai elocvente exemple la nivel de celebritati, care apeleaza la manichiura cu gel. Dar, in ciuda faptului ca si un simplu french arata spectaculos daca sunt unghii din gel, conform Huffington Post, aceasta tehnica nu afecteaza doar unghiile naturale, ci si sanatatea.
Surprinsa, am cautat argumentele. In primul rand ar fi ultravioletele la care sunt expuse mainile – o practica consemnata intr-un articol in Archives of Dermatology, in 2009, in care se semnaleaza faptul ca ar creste riscul de cancer de piele (unde este relatata povestea a doua femei care au facut cancer de piele pe spatele mainilor, ca urmare a expunerii la lampile cu UV.
Insa, alte cercetari au demonstrat ca trebuie sa-ti expui mainile de 13 000 pana la 40 000 ori sau 250 de ani, timp in care iti faci manichiura saptamanal, ca sa afecteze pielea atat de mult, incat sa duca la dezvoltarea unui melanom. Plus ca exista si alternative, cum ar fi lampile cu LED.
Un alt argument ar fi ingredientele pe care le contin gelurile folosite, listate ca fiind cancerigene: butylated hydroxyanisol (BHA), dibutyl phthalate, toluene si formaldehyde. Insa, exista si produse care nu contin aceste ingrediente toxice si e foarte simplu sa citesti pe cutia produsului.
Un alt argument regasit in articol e ca manichiurista poate sa foloseasca produse si unelte nedezinfectate si daca nu este nici foarte bine instruita, poate sa-i produca clientei rani, care apoi sa se infecteze. Acum serios, si clientul are responsabilitatea fata de el si fata de investitia facuta (daca ii pasa) sa ii faca observatie manichiuristei ca nu a dezinfectat uneltele sau sa o faca in fata lui, pentru ca in saloanele respectabile aceasta procedura se face in fata clientului. Daca manichiurista pare neexperimentata, atunci poti sa-i refuzi serviciul.
Huffington Post semnaleaza si folosirea produselor de curatare chimice, cum e acetona, care deshidrateaza unghia si o exfoliaza. Cand stii ca exista dizolvant fara acetona, nu mi se mai pare o problema. Nu folosesti produse cu acetona – asta ar fi solutia.
Foto: freedigitalphotos.net