În deceniile care urmează, mai mult de 250.000 de oameni ar putea muri în fiecare an ca urmare a schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu.
În 2014, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că schimbările climatice vor duce la aproximativ 250.000 de decese anual între 2030 și 2050, din cauza unor factori precum malnutriția, stresul provocat de căldură sau malaria. Dar noul studiu, publicat pe 17 ianuarie în revista The New England Journal of Medicine, OMS a declarat că aceasta este o „estimare modestă”.
Acest lucru se datorează faptului că raportul OMS nu ia în considerare alți factori care au legătură cu schimbările climatice și care ar putea afecta rata mortalității – cum ar fi migrația și reducerea productivității muncii agricultorilor, din cauza temperaturilor ridicate.
Estimările OMS nu au luat în calcul nici posibilele boli sau decese cauzate de problemele pe care le-ar putea avea diverse servicii de sănătate, din cauza unor fenomene meteorologice extreme și climatice. Raportul revizuit nu a oferit o estimare actualizată a deceselor legate de schimbările climatice, dar a menționat că doar reducerea producției de alimente ar putea cauza alte 529.000 de decese în rândul adulților până în 2050, potrivit unui raport din 2016.
Schimbările climatice ar putea, de asemenea, să împingă peste 100 de milioane de oameni să trăiască în sărăcie extremă, până în 2030, potrivit estimărilor Băncii Mondiale. Acești oameni vor fi mai vulnerabili în fașa bolilor cauzate de schimbările climatice, potrivit Live Science.
„Schimbările climatice provoacă răni, boli și decese, amenințând sănătatea multor milioane de oameni. Sunt necesare acțiuni din partea cadrelor medicale și guvernelor pentru a proteja sănătatea generațiilor actuale și viitoare de pericolele generate de schimbările climatice”, se mai arată în raportul OMS.