Când este expus la lumina artificială pe timp de noapte, peștele clovn încearcă să se reproducă, dar ouăle sale nu eclozează. Prin urmare, specia ar putea să dispară din cauza efectelor luminii artificiale de la stațiunile construite aproape de recife.
Peștele clovn, cunoscut și ca Nemo, din filmul „Finding Nemo”, se confruntă deja cu două probleme majore: captarea lor în exces, pentru acvariile de acasă, și albirea coralilor și a anemonelor, în care se adăpostesc ei, ca urmare a încălzirii apelor din cauza schimbărilor climatice. Iar oamenii de știință au descoperit acum o a treia problem: poluarea luminoasă. Publicat în revista Biology Letters, un nou studiu arată că ouăle peștelui clovn, care este dependent de recifele de corali, nu eclozează când sunt expuse la lumina artificială.
Lumina artificială de pe Pământ pune în pericol animalele din ecosisteme. Lumina din timpul nopții modifică migrațiile nocturne ale păsărilor. Plantele înfloresc mai devreme. Țestoasele de mare evită să clocească pe plajele laminate. Păsările încep să ciripească mai devreme. „Dar nu ne gândim că sistemele marine subacvatice ar putea fi afectate”, spune Emily Fobert, ecologist marin la Universitatea Flinders din Australia și autorul principal al studiului. „Este foarte îngrijorător … un rezultat cu adevărat mare, care vorbește despre modul în care poluarea luminoasă poate avea un impact foarte mare asupra speciilor marine”, este de părere Thomas Davies, profesor de ecologie la Universitatea Bangor din Țara Galilor.
Fobert și echipa sa au examinat zece perechi de pești clovni în laborator, fiecare pereche având acvariul său. Jumătate dintre acvarii au fost luminate ca în mediul natural, din recif: 12 ore de lumină și 12 ore de întuneric. Cealaltă jumătate a fost expusă la niveluri de lumină pe care le expune un oraș aflat pe coasta mării. Cercetătorii au urmărit cât de des au apărut peștii, câte ouă au fost fertilizate și câte ouă au fost eclozate timp de 60 de zile, potrivit National Geographic.
Rezultatele au fost uimitoare: „Nici un ou nu a eclozat în prezența luminii”, spune Fobert. De îndată ce oamenii de știință au stins lumina noaptea, eclozarea s-a reluat. Înainte de eclozare, ouăle își schimbă culoarea, devenind argintii. Dar ouăle expuse la lumină artificială au devenit opace.
2 comentarii