Tabu
CULTURESlider

PETA: feministele adevărate nu ar trebui să mănânce ouă

Susținea cineva că ești feministă atunci când crezi în egalitatea salarială și egalitatea de șanse. Când citești Sylvia Plath (n.r., poetă americană). Când ai în dulap un tricou cu mesajul „the future is female” (trad. engl. Viitorul e femeie). Dar toate aceste teorii nu mai sunt valabile când cumperi ouă. Cine spune asta? PETA, organizația cunoscută pentru luările sale de poziție deseori agresive în favoarea drepturilor animalelor.

Un material de pe site-ul organizației mi-a stârnit curiozitatea: „De ce feministele adevărate nu ar trebui să mai mănânce ouă”. Un act așa de inofensiv – să cumperi niște ouă din supermarket – e văzut practic drept crimă de militanții PETA.

„Ovulul este mic, nedetectabil cu ochiul liber și totuși este o forță puternică, dătătoare de viață, care încă polarizează națiunile. Ovulul e mic, inofensiv, și totuși deține o putere atât de imensă de a diviza oamenii. Feministele luptă împotriva abuzului și a exploatării, într-o lume care controlează fertilitatea și dreptul la reproducere a femeilor. Deci ce înseamnă, atunci, când o femeie plătește să folosească ovulele altei femei, știind că a fost închisă, ciclul menstrual i-a fost modificat și a fost forțată să se supună unui program?”, scrie un activist PETA.

„Ne putem numi cu adevărat <<feministe>> dacă mâncăm ouă?”, susține activistul, care consideră că oamenii sunt nepăsători la „suferințele găinilor”, „negându-li-se drepturile fundamentale” (care or fi ele, ne vom întreba). PETA cade în extrema în care compară suferințele înaripatelor cu suferințele femeilor și negarea drepturile fundamentale. Oamenii nu au, se pare, nicio scuză! O afirmație destul de dură.

Dar nu e prima oară când PETA face astfel de declarații. Recent, și-a permis să compare specisismul (este discriminarea nedreaptă bazată pe specie) cu rasismul, homofobia și ableismul și a fost ridiculizată și criticată.

„Găinile sunt curioase și pot să îndeplinească sarcini mentale complexe, pot să-și demonstreze autocontrolul, să-și facă griji privind viitorul și să aibă cunoștințe culturale”, mai scrie autorul articolului. Cu cât citesc mai mult cu atât mai mult mă amuz. „În unele aspecte, abilitățile lor cognitive le depășesc pe cele ale pisicilor, câinilor și chiar primatelor. Ca toate animalele (inclusiv oamenii), își iubesc familiile și prețuiesc viața. (…) Găinile trăiesc în structuri sociale complexe, au abilități de comunicare bine dezvoltate și personalități distincte, la fel ca noi”.

Fragmentul „În SUA, mai mult de 300 de milioane de găini sunt exploatate în fiecare an pentru ouăle lor. Marea majoritate își petrec întreaga viață în niște condiții de muncă de nedescris (am putea spune inumane, dar stai, găinile sunt păsări, n.r.) (…) Ele nu ajung niciodată să scormonească în pământ, să le bată soarele în spatele și să respire aer curat. Ele petrec zi și noapte într-un depozit plin de fecale și amoniac, laolaltă cu resturile cadavrelor prietenilor și familiilor lor… ” mă duce cu gândul la lagărele de concentrare din perioada hitleristă și stalinistă.

Potrivit datelor oferite de PETA, găinile sunt cele mai abuzate animale de pe planetă. (Deci, a sosit momentul să se facă ceva în această privință și să stopăm acest masacru al puilor de fermă). Păsările sunt „obligate” să se ouă la program, și din această cauză suferă adesea de chisturi, infecții, carcinoame ovariene și tumori de reproducere, dar și de osteoporoză. Dacă nu mai oferă cantitatea optimă de ouă, găinile ajung la abator, iar apoi pe rafturile consumatorilor de pui.

Autorul roman Plutarch admira găinile pentru că au un instinct matern foarte dezvoltat. Apoi, de-a lungul istoriei, găina a întrupat esența maternității. Deci ce am înțeles eu din articolul acesta: feminitatea înseamnă maternitate. Adică mamele sunt mai feminine decât femeile fără copii? Cu siguranță PETA și-a atras cânteva antipatii scriind aceste aberații, dacă le putem cataloga așa.

ARTICOLE SIMILARE

Nunta regală dintre Prințul Harry și Meghan Markle, în cifre

Andreea Damian

Femeile sunt mai bine reprezentate în literatura secolului 19 decât în cea modernă

Dora Constantinovici

Trenduri de nuntă în 2019 – Cele mai apreciate stiluri de nuntă

realitatea

Leonardo DiCaprio are o relație cu fiica lui Al Pacino

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Când se aprind luminiţele în Bucureşti în 2022

Andreea Damian

Scrie un comentariu