Tabu
CULTURESlider

Piata imobiliara din Romania revine in forta dupa recesiune – In 2016 s-a inregistrat un record istoric!

Piața imobiliara din România a atins cote istorice în anul 2016. Dezvoltatorii vor bate recordul apartamentelor construite de la revoluție încoace. De altfel, acest lucru nu este foarte greu de observat dacă este să ne uităm la anunțurile imobiliare de la proprietari.

Cererea atât pentru locuințe ieftine, cât și pentru exemplare mai pretențioase este din ce în ce mai mare, fapt ce a generat livrarea a nu mai puțin de 14.000 de noi locuințe numai în București, dintre care aproximativ 40% se adresează celor cu venituri peste medie. 2016 a înregistrat o creștere cu 25% în acest sens, față de anul precedent – cel care a dat restartul pieței imobiliare.

Însă nici celelalte orașe importante din țară nu se lasă mai prejos: În Sibiu și Cluj s-au finalizat 3.500 de locuințe, iar în Constanța și Brașov aproximativ 2.000. Surpriza anului a venit însă din zona Moldovei, acolo unde s-a dat spre închiriere un spațiu de 13.000 de metri pătrați – reprezentând cel mai mare contract nou de închiriere din România.

Cu toate acestea, în București s-au contractat 70% din totalul spațiilor de birouri închiriate la nivel național. Este vorba de aproximativ 100.000 de metri pătrați, ceea ce a demonstrat o cerere dublată față de situația înregistrată în anul precedent. Băncile, call center-ele și companiile ce activează în sectorul IT reprezintă nișele de bază ale clienților care au investit, ne spun specialiștii în anunțuri imobiliare proprietari gratuite.

piata-imobiliara-din-romania-revine-forta-dupa-recesiune1

Dezvoltatorii de proprietăți imobiliare cu scop investițional se orientează în special către zonele care sunt bine conectate cu orașul. Accesul rapid către mijloacele de transport în comun reprezintă un criteriu esențial pentru proiectele care presupun construirea clădirilor de birouri.

Spre exemplu, în București, interesul este mare pentru locațiile situate în apropierea magistralei 6, a cărei construcție trebuie să înceapă în 2017 și care va conecta Aeroportul Otopeni de Gara de Nord.

Afacerile se mută și în provincie. Cererea s-a dublat la nivel național, iar investitorii încep din ce în ce mai des să se reorienteze către Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Se pare că segmentele industriale și logistice sunt în căutarea unor amplasamente strategice care să fie susținute de dezvoltarea infrastructurii rutiere. Chiar dacă boom-ul cel mai spectaculos aparține Bucureștiului, se pare că în următorii ani tinerii absolvenți vor avea de unde alege și nu vor fi siliți să se ancoreze în capitală.

România a fost a cincea ţară din Europa în 2016 la capitolul creşterii preţurilor din imobiliare. La nivel național, creșterea de 6% a dus prețul mediu pe segmentul rezidențial la 900 de Euro pe metru pătrat. Totuși, dacă este să ne raportăm la un clasament general al prețurilor, țara noastră nu este clasată deloc bine. Pe primele locuri se situează Elveția, Franța și Germania, ale căror prețuri se regăsesc între sumele de 5.785 de Euro pe metru pătrat şi 2.860 de Euro pe metru pătrat. Cu toate acestea, România nu este chiar codașa Europei, reușind să surclaseze țări precum Turcia, Cehia și Slovacia.

Chiar dacă se așteaptă ca piața imobiliară din Europa să fie afectată de Brexit și de alte eventuale mișcări geopolitice care s-ar putea produce, investitorii străini consideră România ca fiind o țară sigură și de aceea ne putem aștepta ca și 2017 să fie un an important din punct de vedere al noilor proiecte care vor crea și locuri de muncă.

ARTICOLE SIMILARE

Alimentul la care Nea Mărin a renunţat de 20 de ani şi pare că a întinerit

Andreea Damian

Kate Middleton, înlocuită de soția unui român, la parada de Ziua Sfântului Patrick

Andreea Damian

Unde petrecem sarbatorile de Pasti

realitatea

CATALINA PONOR, cadouri de CASA NOUA de ziua ei! TOMMY RAMOS n-a venit!

La modă, cu haine realizate din deșeuri adunate de pe plajă. FOTO

Andreea Damian

Sophie Turner, în rolul lui Boy George, în lungmetrajul bazat pe viaţa lui

Andreea Damian

Scrie un comentariu