Tabu
LIFESTYLE

Pilula anticoncepțională de la A la Z

Când vine vorba de protecție în viața intimă a unui cuplu, multe femei sunt derutate și nu știu ce să aleagă pentru a nu se alege cu o sarcină nedorită sau o boală cu transmitere sexuală (BTS). Alte femei, în schimb, aleg un mijloc de protecție recomandat de o prietenă sau o vecină fără să știe efectele adverse sau nici măcar nu utilizează o metodă pentru a se proteja.

Pilulele anticoncepționale sunt unele dintre cele mai folosite mijloace de protecție, pentru că oferă o siguranță de 99,9% împotriva sarcinilor nedorite. Însă trebuie șă țineți cont de multe lucruri înainte de a fi administrate pentru prima oară, nu numai din pricina reacțiilor adverse, dar și din cauza compatibilității organismului cu aceste pastile.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să consultați un medic de specialitate și să-i menționați toate bolile de care ați suferit în trecut sau suferiți în prezent și toate medicamentele pe care le luați.

Sunt câteva criterii de care trebuie să țineți cont, pentru că sunt de o importanță majoră.

1. Pilulele anticoncepționale se iau după debutul menstruației și până la 50 ani.

2. Femeile care fumează și iau anticoncepționale riscă să facă infarct miocardic. Din această cauză, după vârsta de 35 de ani nu este indicat să mai fie luate, doar dacă au un an de când s-au lăsat de fumat.

3. Infart miocardic pot face și femeile cu indicele masei corporale mai mare de 35. Acestora li se recomandă alte metode de a se proteja sexual.

4. Nici femeile cu tensiune arterială ridicată nu ar trebui să utilizeze aceste pilule pentru că le pot face mult rău.

5. Migrena este o altă piedică în calea doritoarelor de pilule anticoncepționale, indiferent de vârstă.

6. Dacă se utilizează pilulele pe o durată prea mare de timp își poate face apariția cancerul de col uterin.

7. Există riscul ca pilulele anticoncepționale să interacționeze cu alte medicamente luate în același timp.

Unul dintre miturile dezvoltate în jurul acestor acestor pilule este faptul vă îngrășați de la ele, ceea ce este complet neadevărat.

Dacă în timpul administrării anticoncepționalelor apar sângerări între menstruații nu trebuie să vă îngrijorați, acest lucru este normal și nu afecteaza eficacitatea lor dacă au fost luate corect și nu ați uitat să luați vreo pastilă sau dacă nu ați avut vărsături.

Administrarea anticoncepționalelor trebuie făcută începând cu prima zi a menstruației, însă puteți să începeți să le luați în oricare din primele 5 zile de la debutul menstruației fără alte măsuri suplimentare de protecție. Pilulele trebuie administrate timp de 21 de zile, câte una în fiecare zi și la aproximativ aceeași oră. Efectul lor nu se pierde dacă se uită administrarea uneia, însă dacă numărul de pilule uitate este mai mare se recomandă consultarea medicului de urgență.

Pentru a nu interveni reacții ciudate asupra organismului se recomandă administrarea aceluiași tip de pilulă contraceptivă timp de trei luni de zile, urmând ca mai apoi să treceți la un alt tip de pilulă sau altă metodă contraceptivă.

Anticoncepționalele cresc riscul de cancer hepatic și de sân dacă sunt administrate mai mult de cinci ani.

Fertilitatea și anticoncepționalele

De obicei ciclul menstrual se reglează după 6-12 luni de la întreruperea contraceptivelor orale. Nu trebuie uitat că majoritatea femeilor trec printr-o perioadă de infertilitate după ce întrerup anticoncepționalele.

Perioada de infertilitate durează în jur de două – trei luni după întreruperea anticoncepționalelor însă se poate prelungi până la 6-12 luni, indiferent dacă există ciclu menstrual sau nu.

Pilulele contraceptive reprezintă un pericol pentru copilul sub 6 săptămâni, alăptat la sân, deoarece are ficatul imatur. Medicii recomandă ca în primele trei luni după nașterea copilului să se folosească alte metode de contracepție deoarece hormonii din pilule scad producția de lapte al mamei.

Beneficiile pilulele anticonceptionale

Prin administrarea pilulelor contraceptive se reduc probleme ale tenului (acneea) dismenoreea (durerea la menstruație), menoragia (menstruația prelungita), chisturile ovariene funcționale, tumorile ovariene benigne (necanceroase), șansele de apariție a cancerului colorectal, de ovar si de endometru (cancer de uter). La cel din urmă riscul redus se menține timp de 15 ani după întreruperea administrării pilulelor.

Alte articole din această categorie găsiţi aici.

ARTICOLE SIMILARE

Afla tot ce trebuie sa stii despre fenomenul bullying cibernetic!

realitatea

IULIA IONESCU – noi contradictii & dezvaluire incredibila! ASTA vroiau unii sa ascunda!

realitatea

Descopera cele mai faimoase preparate la gratar vara aceasta!

Tabu Tabu

SALARII COLOSALE! Află ce SUME încasau VEDETELE DE LA PRO!

Întreruperea de sarcină a Biancăi, o “maşinaţiune” marca Pro TV?! Vezi cine spune asta!

Cum sa te muti intr-o casa noua

realitatea

Scrie un comentariu