Tabu
HEALTH

Piramida alimentelor a fost detronată! Ce propun specialiștii în locul ei

Experții americani în nutriție au dat publicității noul simbol al dietei sănătoase. Este vorba despre o farfurie, împărțită în patru secțiuni dedicate alimentelor bune.

Conform piramidei, cea mai mare proporție în hrana zilnică trebuie s-o aibă legumele, urmate de fructe, cereale, lactate, carne și ouă. Dulciurile concentrate și grăsimile animale ar trebui să ocupe cel mai mic procent.

„S-a observat ca nu prea a functionat, tinand cont de cresterea ratei obezitatii peste tot in lume si mai ales in SUA. Acesta e motivul pentru care in prezent totul s-a simplificat la o farfurie, in engleza “my plate”. Aceasta are o sectiune de fructe, una de legume, una de cereale si una de proteine. In plus, alaturi exista un loc destinat lactatelor. Se incearca astfel o exemplificare mai usoara a unui regim alimentar sanatos”, sustine dr. Catrinel Macovei, medic specialist in diabet si boli de nutritie.

„Aceasta farfurie ne orienteaza catre proportii, nu neaparat catre compozitie. Conceptul e general. Adica avem nevoie de mai multe cunostiinte ca sa fim siguri ca mancam in acord cu nevoile corpului”, mentioneaza dr. Serban Damian, nutritionist.

Noua piramidă a alimentelor

Medicul Lavinia Bratu a oferit o nouă imagine piramidei alimentare clasice.

„Vreau să vă spun cum văd eu această clasificare a alimentelor, și m-aș bucura dacă măcar asta ar rămâne din această emisiune, ar fi minunat. Nu este clasificarea mea, este clasificarea făcută de Gyorgy Scrinis, profesor de nutriție la Universitatea din Melbourne, cel care a inventat, de altfel, termenul de nutriționism.

Imaginați-vă piramida alimentară, pe care o cunoaștem cu toții, în special cei care suntem pasionați de nutriție, imaginați-vă că este împărțită în două. Una dintre părți care să conțină tot ceea ce omul a creat în ultimul timp. Adică mii și zeci de mii de substanțe chimice. Ca să vă fie mai ușor, imaginați-vă ce găsiți într-o benzinărie, atunci când sunteți plecați la drum. Tot ce găsiți acolo este chimic.

Cealaltă parte a piramidei este cea care se dezvoltă, la fel ca și noi, în creația aceasta, în legătură cu soarele, cu vântul, cu ploaia, cu tot ceea ce ne înconjoară și are elemente comune cu omul”, a explicat medicul.

„Odată, cineva mi-a spus că și hrana din cealaltă parte este comestibilă. Este adevărat, dar asta s-ar putea să mă deturneze. Vorbim de monoglutamatul de sodiu, care este o neurotoxina, vorbim de aditivi unde, la majoritatea, se specifică faptul că ar fi bine să nu fie consumați de copiii până în trei ani și de femeile însărcinate.

Păi dacă această cantitate le face rău lor, înseamnă că și pentru noi, această cantitate, prin acumulare, nu este bună. Deci imaginați-vă această piramidă și gândiți-vă, de fiecare dată, că această hrană aditivată ar fi bine să fie undeva la 10% din dieta unui om într-o zi. Poate maximum 20%. În momentul în care ea devine 100%, atunci ne putem gândi la inflamații, ne putem gândi și la cauza neoplasmului, vorbim de o explozie a cancerului în rândul copiilor.

De ce se îmbolnăvesc copiii de cancer? Este posibil ca aceste alimente să fie parte din factorul determinant? Cu siguranță da. Asta nu se poate contesta, medicina are nevoie să fie fermă”, a mai spus medicul Lavinia Bratu.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Care este riscul de infectare cu coronavirus în mijloacele de transport în comun

Andreea Damian

Ce asteptari trebuie sa ai de la o clinica stomatologica moderna

realitatea

Cum să oprești sforăitul? Urmează aceste 10 sfaturi!

Andreea Damian

De ce nu este bine să te dai cu parfum la plajă

Andreea Damian

Cum a slăbit de fapt Beyonce după nașterea gemenilor? Totul despre dieta sa. FOTO

Andreea Damian

Sari peste micul dejun? Nu-i o tragedie, acest obicei te-ar putea ajuta să slăbești

Andreea Damian

Scrie un comentariu