Tabu
CULTURESlider

Pisicile se atașează de stăpânii lor exact așa cum se atașează câinii sau copiii de părinți

Oamenii de știință spun că felinele au diferite „stiluri de atașament” similare cu cele ale câinilor și copiilor – dar nu toată lumea este convinsă.

Pisicile pot părea uneori distante și complet neatașate de oameni, dar se dovedește că este posibil să nu știm povestea completă. Cercetătorii spun că au descoperit că, la fel cum fac copiii și câinii, pisicile formează atașamente emoționale față de stăpânii lor, inclusiv ceva cunoscut sub numele de „atașament de siguranță” – situație în care prezența unui stăpân le ajută să se simtă suficient de sigure, calme și confortabile pentru a explora mediul.

„În ciuda a numeroase date, cercetările sugerează că putem subestima abilitățile sociocognitive ale pisicilor”, scriu autorii studiului. Studiul, publicat în revista Current Biology de către cercetătorii de la Oregon State University din SUA, a implicat proprietarii și pisica lor care au participat la un exercițiu simplu. Fiecare proprietar a petrecut două minute cu pisica, după care a părăsit camera două minute, apoi s-a întors pentru o reuniune de două minute. Comportamentul a 70 de pisoi a fost monitorizat pe tot parcursul acestei perioade. Rezultatele dezvăluie faptul că 64% dintre animale au părut mai puțin stresate în timpul reuniunii cu proprietarul lor decât în ​​timpul despărțirii și, apoi, în timpul reuniunii au arătat un echilibru aflându-se în contact cu proprietarul lor – un răspuns despre care echipa spune că este o dovadă a atașament sigur.

Autorii spun că restul de 36% dintre pisoi au arătat caracteristici ale „atașamentului nesigur” – rămânând stresați la reîntâlnire. O diviziune similară în stilul de atașare sigur sau nesigur a fost observată la 38 de pisici adulte, iar echipa spune că o astfel de împărțire a fost observată și în cercetările anterioare care au implicat copii și câini cu părinții și respective stăpânii lor. „Acest lucru poate sugera că factori ereditari, cum ar fi temperamental influențează, de asemenea, stilul de atașament și ar putea contribui la stabilitatea acestuia”, scriu ei.

Cu toate acestea, prof. Daniel Mills, expert în medicină veterinară de comportament de la Universitatea din Lincoln, care a studiat anterior relațiile om-pisică, a spus că cercetarea are defecte, inclusiv că echipa nu a explorat alte tipuri de legături posibile și nu și-a repetat experimentele cu oameni străini de stăpânii pisicilor. Asta, a spus el, înseamnă că pisicile ar fi putut să răspundă mai general la sprijinul social reprezentat de prezența umană, decât să arate atașament față de un anumit individ. În timp ce Mills a adăugat că pisoii arată atașament față de mama lor, el a spus că nu este clar dacă în timp, ei formează un atașament similar cu proprietarii lor. „Cred că pisicile se leagă emoțional cu proprietarii lor, doar că nu cred că în prezent avem vreo dovadă convingătoare că aceasta este o formă de atașament psihologic”, a spus el.

ARTICOLE SIMILARE

Motivul pentru care Elena Chiriac a refuzat participarea la Survivor All Stars

Andreea Damian

Tipul de cancer care face foarte multe victime în rândul tinerilor europeni

Andreea Damian

Cele 5 tendințe ale modei primăvara/vara 2022

Andreea Damian

Hollywood în 2021 ⎥ O nouă amânare a premierelor de film

Ciocîrlan

Taylor Swift spune că femeile sunt mai mult decât niște „incubatoare pentru bebeluși”

Andreea Damian

Amestecul care purifică organismul în numai o săptămână! Efectele sale nebănuite

Andreea Damian

Scrie un comentariu