Noi cercetări sugerează că femeile ajung mai greu la orgasm după tratamentul cu botulină – dar nu toată lumea este convinsă că asta înseamnă că există o legătură între expresiile faciale și plăcere.
Potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea Cardiff, femeile experimentează orgasme mai puțin satisfăcătoare și consideră că ajung mai greu la orgasm după tratamentul cu toxină botulinică (Botox). Deoarece mușchii adesea vizați de botulină sunt asociați cu orgasmul și excitarea sexuală, cercetătorii au vrut să testeze dacă restricționarea mobilității acestora a afectat vreodată capacitatea cuiva de a simți plăcerea sexuală. Au urmărit astfel un mic eșantion de femei și au descoperit o scădere semnificativă a satisfacției sexuale în cazul a 13 femei ale căror riduri de expresie au fost modificate prin tratamente cu Botox și o scădere “aproape semnificativă” pentru femeile care au avut intervenții cu ajutorul injecțiilor pentru ridurile din jurul ochilor și celor de încruntare de pe frunte.
Acest rezultat a fost destul de neașteptat datorită faptului că studiile anterioare au arătat că oamenii se simt mai fericiți după tratamentul cu Botox din cauza incapacității de a se încrunta. Dr. Michael Lewis, care condusese cercetarea de atunci, spune: “Este un exemplu clar prin care este dovedit faptul că mușchii faciali au un efect de feedback asupra modului în care ne simțim”.
Nu doar botulina are acest efect. Studiile arată că ne putem păcăli corpul să se simtă mai fericit – chiar și mai sănătos – prin schițarea unui zâmbet, deoarece acesta provoacă reacții chimice în creier, cum ar fi producerea de serotonină sau dopamină, care au ca rezultat sentimente pozitive.
În cazul orgasmelor însă acest lucru nu ajunge. Și asta pentru că creierul nostru face în mod constant predicții pe care apoi le corectează. Astfel, atunci când simțiți că sunteți pe punctul de a atinge punctul culminant, apoi încercați să produceți expresia facială relevantă, dar de fapt nu ați ajuns în acel punct culminant, creierul poate deduce că nu vă distrați foarte mult. În plus, lipsa unei comunicări faciale clare cu un partener sexual poate să-l determine pe acesta să nu fie în măsură să-și îndeplinească funcția sexuală sau să fie distras.